Поновлення роботи ради ректорів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Луганщини



109 листопада 2016 року в Департаменті освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації відбулася робоча зустріч керівників вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

На нараді розглянуті такі питання: підведення підсумків вступної кампанії у переміщених вищих навчальних закладах Луганської області в 2016 році та відновлення функціонування ради ректорів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Заступник голови Луганської облдержадміністрації Лішик Ольга Петрівна звернулась до присутніх з привітанням із Днем української писемності та мови та Днем працівників культури і майстрів народного мистецтва України.

Директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Стецюк Юрій Вікторович підбив підсумки вступної кампанії 2016 року: план набору до вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Луганщини у 2016 році складав 10323 місця, у тому числі 4897 – за держзамовленням. Кількість вступників до ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації склала 8587 осіб, з них 4012 вступили за держзамовленням.

Загальна кількість студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Луганської області  на 1 жовтня 2016 року складає 19068 осіб.

Також було відзначено роботу Освітніх центрів «Донбас-Україна», консультаціями та послугами яких скористались близько 2000 осіб. Завдяки їх функціонуванню за результатами вступних іспитів студентами вищих навчальних закладів Луганщини стали 357 осіб, які мали документи про освіту державного зразка та 53 особи, які їх не мали та проходили в школах ДПА для подальшого отримання документу про освіту.

32Ректори та проректори Луганських вишів зазначили важливість прийняття для переміщених закладів Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження», ухвалений Верховною Радою на початку листопаду та який зараз наданий для підписання Президенту України.

Для вирішення нагальних питань та проблем переміщених вищих навчальних закладів області відновлено роботу ради ректорів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Луганщини. Головою ради на 2016-2017 навчальний рік обрано ректора Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Ольгу Вікторівну Поркуян, заступником – ректора Луганського державного медичного університету Іоффе Ігоря Володимировича.

Радою прийнято такі рішення:

  1. Підготувати звернення до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти та Міністерства освіти і науки України щодо ліцензування вищих навчальних закладів.
  2. Провести низку прямих ефірів на телеканалі ЛОТ щодо роботи переміщених ВНЗ в умовах евакуації.
  3. Провести роботу щодо відновлення функціонування військових кафедр на базі Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О.Дідоренка та Луганського державного медичного університету.