Посли науки ЦЕРН в Україні



З 7 по 14 квітня в проходила міжнародна школа «Ukrainian Teacher Programme 2019». Організація цього заходу відбувалася за підтримки національного центру «Мала академія наук України» та Європейської організації з ядерних досліджень (Conseil Européen pourla Recherche Nucléaire – CERN). Першочерговою задачею, яку ставили організатори школи, було максимально повно донести інформацію про діяльність, проблеми та перспективи дослідницького центру, розташованого одночасно в двох країнах – Швейцарії та Франції. Але в процесі підготовки до приїзду головною метою стало не лише навчання учасників, а й мотивація їх на передачу отриманих знань учням та іншим педагогам, популяризація знань з фізики високих енергій та елементарних частинок.

Таким чином, 23 учасники, в тому числі й від Луганської області  Гончаров В.В., керівник секцій комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді», доцент державного закладу «Луганський державний медичний університет», отримали не лише знання структури дослідницького комплексу, конструкцій та функціонування його елементів LHC, ATLAS, ELENA, CMS, SPS, LINAC тощо, але вперше отримали звання почесних послів науки ЦЕРН в України.

Увесь тиждень проводилися цікаві лекції, практичні заняття та наочні демонстрації обладнання, які розкрили грандіозну масштабність дослідницького центру за вкладеними зусиллями вчених-фізиків, геніальними розробками інженерів та точністю математичних розрахунків.

Ввечері учасники мали можливість милуватися краєвидами Швейцарії (поряд з ЦЕРНом розташовано місто Женева) та Франції (сусідній населений пункт містечко Сен-Жені), потрапити в чудові музеї науки та технікі, мистецтва, годинників тощо.

На останок організатори влаштували справжній сюрприз – відвідування штаб-квартири ООН! Учасники програми «Ukrainian Teacher Programme 2019» на власні очі побачили зали, де відбуваються засідання з питань безпеки людей, роззброєння, миру тощо. Вдалося побачити пам’ятну скульптуру – подарунок від України для ООН, камінь з надписом «Ukraine»в галереї просто неба серед каміння інших країн.

Завдяки професійній організації заходу (велика подяка Джефу Вінеру та Тетяні Гриньовій) учасники школи отримали шалену мотивацію на заняття наукою зі своїми вихованцями та на викладання фізики взагалі.

Сподіваємося, що дана програма співробітництва з ЦЕРНом буде розвиватися і поширюватися, що безумовно позитивно вплине на розвиток наукового руху МАН.