Почалася робота з адаптації програм ЗНО для учнів з порушеннями зору



У Міністерстві освіти і науки почала працювати робоча група з адаптації програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури, математики, історії України для школярів з порушеннями зору.

Фахівці мають вирішити, які зміни потрібно внести до програм ЗНО з цих предметів, щоб зробити їх доступними для дітей з особливими потребами. Відзначимо, що перед учасниками групи стоїть завдання не спростити програму, а вилучити з неї ті речі, які дитина з порушеннями зору просто не зможе осягнути, в яких не зможе працювати з шрифтом Брайля. Наприклад, якщо йдеться про порівняння зображень геометричних фігур, упізнання видатних історичних діячів, письменників, архітектурних споруд тощо.

Оскільки така робота потребує синергії різних фахових середовищ, до складу робочої групи увійшли вчителі української мови та літератури, математики, історії України, учасники розробки чинних програм для ЗНО, представники спеціалізованих установ і навчальних закладів, які працюють з дітьми з особливими потребами, фахівці МОН.

До 30 січня група має подати свої пропозиції, які оприлюднять на сайті Міністерства освіти і науки для громадського обговорення. Відтак вони будуть доопрацьовані з урахуванням отриманих зауважень й затверджені МОН.

Передбачається, що внесені зміни почнуть діяти з наступного навчального року, після завершення якого школярі з порушеннями зору отримають змогу складати ЗНО з допомогою шрифту Брайля.