«Правовий статус та можливості неповнолітніх у сучасному комунікаційному суспільстві»: другий обласний інтернет-урок права



Інтернет – дуже потужний ресурс, який значно полегшує життя людини та відкриває майже необмежені можливості для самореалізації та саморозвитку юної особистості, спілкування, навчання, дозвілля. Але разом з тим в Інтернеті приховано досить багато небезпек як для дітей, так і для дорослих.

8 грудня 2017 року в рамках Всеукраїнського тижня права  відбувся  обласний інтернет-урок права «Правовий статус та можливості неповнолітніх у сучасному комунікаційному суспільстві», який для учнів закладів загальної середньої освіти області за підтримки Департаменту освіти і науки облдержадміністрації провели науковці  Луганського державного університету  внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка.

Захід відкрила заступник голови Луганської обласної державної адміністрації О.П. Лішик, яка підкреслила надзвичайну важливість обізнаності сучасної людини щодо захисту своїх прав та відповідальності за порушення законодавства.

Разом із доктором  юридичних наук, доцентом Письменським Є.О. школярі розглянули питання дисциплінарної, цивільної, адміністративної та кримінальної  відповідальності неповнолітніх за праворушення.

Новою та цікавою для підлітків була інформація про можливості Інтернету у галузі права. Доктор юридичних наук, доцент В.Ф. Нестерович. розповів про можливості доступу до різного роду юридичних ресурсів, ознайомлення з діяльністю будь-якого органу публічної влади та можливість дистанційно брати участь в управлінні державними та суспільними справами.

Тема комп’ютерних злочинів, відповідальності за їх скоєння та способів подолання інтернет-загроз у викладі доктора юридичних наук, професора Карчевського М.В. також викликали жваву зацікавленість  учасників уроку.

До проведення уроку були залучені вчителі заклади загальної середньої освіти, які за методичними матеріалами Луганського державного університету  внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка провели частину уроку у безпосередньому спілкуванні з учнями.

Загалом у інтернет-уроці взяли участь більше ніж 120 закладів загальної середньої освіти області. У порівнянні із минулим роком, коли  інтернет-урок було проведено вперше, кількість учасників зросла більш ніж на третину.

      Урок отримав високу оцінку педагогів, які відзначили актуальність, змістовність доступність та інформації, в також її особливу корисність напередодні міських та районних етапів Всеукраїнської учнівської олімпіади з права.

      Департамент освіти і науки облдержадміністрації висловлює подяку Луганському  державному університеті  внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка за важливу освітню ініціативу та виховання  правової культури учнівської молоді.