Право дітей на освіту повинно бути захищене завжди, особливо під час збройного конфлікту



28 вересня 2017 року Міністерство освіти і науки, разом з Save the Children, UNICEF та Освітнім кластером провели круглий стіл на тему: “Декларація про безпеку шкіл: як захистити право на освіту в умовах збройного конфлікту”. У ньому взяли участь Міністр освіти, представники Міністерств Юстиції, Оборони та Іноземних справ, обласних адміністрацій, представники Омбудсмана, уряду Норвегії, Глобальна коаліція із захисту освітніх установ від нападу, та інші міжнародні НПО. У засіданні круглого столу взяв участь директор Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації Стецюк Ю.В.

З початку конфлікту в 2014 році в Україні було пошкоджено понад 740 шкіл, 648 000 учнів та вчителів постраждали від конфлікту. Хлопчики, дівчата, вчителі та працівники освіти у Донецькій та Луганській областях безпосередньо страждають від наслідків збройного конфлікту, враховуючи особистий захист, психосоціальні ризики та потреби, а також порушений навчальний процес. Їх шанси жити нормальним життям, розвиватися і досягнути свого повного потенціалу, стають все гіршими при кожному новому зазіханні на їх освітній процес.

Країни, які приєдналися до Декларації про безпеку шкіл, виявляють політичну прихильність до покращення захисту учнів, вчителів, шкіл та університетів під час збройного конфлікту. Декларація була підготовлена під час консультативного процесу під керівництвом Норвегії та Аргентини, та була відкрита для державного схвалення на міжнародній конференції, яка відбулася в Осло, в Норвегії, у травні 2015 року.

«Ми зможемо уникнути майбутніх конфліктів, якщо будемо виховувати своїх дітей у дружньому та безпечному середовищі, адже школа – це місце, де починається їх майбутнє. Приєднання до Декларації, свідчить про розуміння того, що школи є цивільними об’єктами, і їх не слід атакувати або використовувати у військових цілях. Ми впевнені, що цей підхід може врятувати життя багатьох дітей під час конфлікту “, – підкреслив Мікеле Чечере, Голова представництва міжнародної неурядової організації Save the Сhildren International в Україні.

Уряди, які схвалюють Декларацію, зобов’язуються вжити конкретних заходів для того, щоб освітній процес продовжувався навіть під час конфлікту, зокрема шляхом обмежень, щодо використання шкіл та університетів у військових цілях, у такий спосіб покращуючи цивільний захист таких об’єктів.

«Приблизно 200 000 дітей, молоді та освітян із Східної України постраждало від конфлікту, вони потребують безпечних та захищених шкіл для навчання та відновлення. Приєднання до Декларації продемонструє усьому світу глибоке зобовязання України надати безпечну та якісну освіту всім українцям, особливо з урахуванням реформ», – підкреслила пані Джованна Барберіс, Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Під час круглого столу учасники обговорили Декларацію про безпеку шкіл та її керівні принципи, як центральний міжнародний документ про захист права дітей на отримання освіти в безпечних школах під час збройних конфліктів. Учасники також ділилися прикладами передового досвіду з усього світу та досліджували правові аспекти схвалення та виконання Декларації в контексті України.

“Щоб підтримувати безпеку шкільних середовищ для дітей постраждалих від конфлікту, Український Освітній Кластер постійно здійснює моніторинг та реагує на пов’язані з конфліктом напади на освітні установи, у тісній співпраці з органами освіти. Приєднання до Декларації посилить цю роботу та захистить дітей під час навчання”, підкреслила Маріанна Шмукі, Координатор Освітнього Кластеру в Україні.

«Декларація про безпеку шкіл» вперше була представлена в 2015 році на Першій міжнародній конференції з безпечних шкіл в Норвегії. Декларація надає країнам можливість висловити політичну підтримку захисту учнів, вчителів та шкіл під час збройних конфліктів; зазначає важливість продовження освіти під час збройного конфлікту та важливість реалізації керівних принципів охорони навчальних закладів та університетів від військового використання під час збройного конфлікту. Наразі 69 країн схвалили Декларацію.

Декларація містить ряд зобов’язань, спрямованих на посилення попередження та реагування на напади на освіту в період збройного конфлікту. Серед них: покращення звітності про напади на школи; збір надійних даних про напади та військове використання шкіл та університетів; надання допомоги жертвам нападів; розслідування обвинувачень у порушенні національного та міжнародного права та притягнення до відповідальності злочинців, де це доцільно; розробка та заохочення “чутливих до конфліктів” підходів до освіти; намагання продовжити освіту під час збройного конфлікту; і підтримка роботи Організації Об’єднаних Націй стосовно дітей та збройних конфліктів.

Освітній кластер – відкритий формальний форум для координації та співпраці з питань освіти в гуманітарних кризах. Освітній кластер об’єднує неурядові організації, агенції ООН, науковців та інших партнерів з спільною метою – забезпечити передбачуване, добре скоординоване та рівноправне забезпечення освіти населенню, яке потерпає від гуманітарних криз.

Глобальна коаліція із захисту освітніх установ від нападу  (GCPEA) була створена в 2010 році організаціями, що працюють у галузі освіти в надзвичайних ситуаціях та у контексті конфліктів, вищої освіти, захисту, міжнародних прав людини та гуманітарного права, які були стурбовані постійними нападами на освітні установи, їх студенти та співробітників у країнах, що постраждали від конфліктів і незахищеності. GCPEA – це міжнародна коаліція організацій, до якої входять: CARA (Council for At-Risk Academics), Human Rights Watch, Institute of International Education/IIE Scholar Rescue Fund, Protect Education in Insecurity and Conflict, Save the Children, Scholars at Risk Network, UNICEF, UNESCO, and UNHCR.