Проект Державного навчального закладу «Сєвєродонецьке вище професійне училище» «Схід і Захід – разом»



1У ДНЗ «Сєвєродонецьке ВПУ» за ініціативою учнів та за підтримки адміністрації закладу був створений євроклуб «Шлях до мрії», в рамках діяльності якого розпочав свою роботу проект «Схід і Захід разом».

Мета проекту: підвищення ролі студентської молоді в налагоджуванні плідних зв’язків між спорідненими навчальними закладами Сходу та Заходу України. Проект покликаний формувати у молоді патріотичну свідомість, відповідальність за долю всієї країни, подолати застарілі упередження щодо відмінностей різних регіонів України.

228 вересня в ДНЗ «Регіональне базове Сєвєродонецьке Вище професійне училище» училищі відбулося урочисте відкриття Євроклубу «Шлях до мрії». Червону стрічку на вході перерізали заступник керівника облдержадміністрації О. П. Лішик і директор ДНЗ «Сєвєродонецьке ВПУ» Ю. К. Кузьмінов. 3На заході були присутні представники Департаменту освіти і науки України Луганської обласної державної адміністрації, ОБСЄ, міжнародних організацій. Президент євроклубу Ганна Пастушок оголосила про початок відкритого засідання «Євросоюз – від історії до сучасності». За допомогою сучасної презентації учасники євроклубу розповіли про історію створення Євросоюзу та про принципи, на яких заснована політика цієї міжнародної організації, вступити до якої прагне Україна.

4Одним із напрямків роботи євроклубу є проект «Схід і Захід – разом». У рамках цього проекту відбулося знайомство з однією із західних областей України – Львівської. 5Учні розповіли про цікаві факти історії Львівщини, її визначні пам’ятки, традиції, досягнення. Відчути аромат міста учасникам зустрічі допомогли філіжанки львівської кави та львівський шоколад. 6Головна подія заходу – прямий зв’язок з Міжрегіональним вищим професійним училищем автотранспорту та будівництва Львова. Львів’яни.

7У ході невимушеного спілкування всі одностайно прийшли до висновку – ми єдиний народ!

821 жовтня пройшло друге засідання Євроклубу, яке було присвячене Вінничині.

На відеоконференції, що зв’язала Сєвєродонецьке і Вінницьке вищі професійні училища, керівники Юрій Кіндратович Кузьмінов і Лариса Миколаївна Ворона представили свої колективи, а самі учні доповнили їх тематичними роликами. Такі професії, як «Слюсар з ремонту автомобілів», «Оператор комп’ютерного набору» виявилися спільними, і, напевно, тут обмін досвідом (який можна підкріпити конкурсами професійної майстерності) виявиться особливо корисним. Як, власне, і з організації дозвілля. У Вінницькому училищі багато хлопців захоплюються краєзнавством. Сєвєродончани розповіли новим друзям про своє місто та базове підприємство – ПАТ «Азот».

Пропозиція встановити особисті зв’язки через соціальні мережі та за телефонами схвалена одностайно. Надалі цілком можливий і обмін делегаціями.

94 листопада засідання Євроклубу «Шлях до мрії» було присвячено Хмельницькій області.

За традицією євроклубівці підготували презентацію про Хмельниччину, її історію та сьогодення. Усі з нетерпінням чекали відеоконференції зі спорідненим Хмельницьким вищим профучилищем № 25. Вона пройшла невимушено, відкрила нові можливості для спілкування з ровесниками з інших регіонів нашої країни.

10Свої училища презентували їх директора Ю.К. Кузьмінов та його хмельницький колега О.О. Гаврилюк, учні-активісти. Хмельничани відзначили, що їх донбаські ровесники, одягнені в українські національні костюми, відмінно спілкуються українською мовою.

12 11

Всіх особливо зацікавила тема студентського самоврядування. Її розкрили президент Євроклубу Ганна Пастушок, представники «Студентської республіки» хмельницького училища. Домовилися щодо підписання договору про співпрацю обох училищ, про зв’язки через соціальні мережі.

13Яскравим моментом став виступ нашої землячки Вікторії Бондар. У небезпечний час вона потрапила в число вимушених переселенців і тепер навчається в Хмельницькому ВПУ №25. Дівчина розповіла, що їй в усьому допомагають, передала привіт сєвєродончанам, побажала кожному мирного неба над головою.