Проект “Зменшення ризиків травмування та загибелі дітей від мін і вибухонебезпечних предметів у Луганській області”



З  вересня 2018 року за підтримки посольства Сполучених Штатів Америки в Україні в двадцяти трьох школах Луганщини розпочинається реалізація гуманітарного проекту, спрямованого на інформування дітей про мінну небезпеку.

Цей проект украй актуальний. Адже значна частина території Донбасу була охоплена бойовими діями, що призвело до забруднення території мінами та нерозірваними боєприпасами (UXO).  Така ситуація створила високий рівень мінної небезпеки для місцевих жителів. У першу чергу це стосується дітей, які зазвичай через свою дитячу допитливість більше за усіх страждають від жахливих залишків цієї війни на Донбасі.

Тому основним завданням проекту є  навчання  дітей Донбасу правилам поведінки, що мають мінімізувати ризики від можливих контактів із небезпечними предметами.

Безпосередню реалізацію проекту  покладено на Громадську організацію “Ліга офіцерів”, яка заздалегідь скоординувало свою діяльність із  цього питання з Міністерством освіти і науки України.

Виходячи з того, що найбільша мінна небезпека для громадян існує безпосередньо на лінії зіткнення, пріоритетними стали школи, які знаходиться найближче до прифронтової зони. Такі конструктивні дії одразу знайшли підтримку в Департаменті освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та в Управлінні цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України. Адже підвищення обізнаності громадян, зокрема молоді, з питанями, що стосуються мінної небезпеки, сприяє не лише підтриманню необхідного рівня знань, а й певною мірою формує в місцевого населення психологічні передумови необхідні для соціально-економічного відновлення регіону.

Слід також зазначити, що організація та підтримка такого важливого для  Донбасу проекту з боку Сполучених Штатів Америки має позитивно вплинути на рівень довіри жителів Луганської області до євроатлантичного курсу України.  Адже тривалий час цей регіон перебував у полоні міфів російської пропаганди, яка цілеспрямовано створювала негативний образ США і значною мірою гальмувала процес формування та впровадження демократичних цінностей в українському суспільстві.