ПІДВЕДЕНІ ПІДСУМКИ ОБЛАСНОГО КОНКУРСУ «ГЕРОЇВ ПАМ’ЯТАЄМО ІМЕНА»



У жовтні 2021 року підведені підсумки щорічного обласного конкурсу пошуково-дослідницьких робіт «ГЕРОЇВ ПАМ’ЯТАЄМО ІМЕНА» серед дітей та молоді Луганської області, який присвячений Дню захисників та захисниць України. Конкурс проводиться Департаментом освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму і краєзнавства з метою вшанування і збереження пам’яті про живих та полеглих захисників України, учасників антитерористичної операції, видатних особистостей Луганщини.

Цьогоріч конкурс проводився за наступною тематикою:

«Захисники Вітчизни – учасники антитерористичної операції в Луганській та Донецькій областях, волонтери»;

«Видатні особистості Луганської області (визначні учені, педагоги, спортсмени, провідні діячі культури і мистецтва)».

На конкурс пошуково-дослідницьких робіт надійшло 27 пошуково-дослідницьких робіт від об’єднаних територіальних громад області (Лисичанської, Рубіжанської, Сєвєродонецької, Троїцької, Марківської, Старобільської, Сватівської, Білолуцької, Шульгинської, а також Біловодського, Білокуракинського, Новопсковського, Сватівського професійних аграрних ліцеїв та Вищого професійного училища № 92 м. Сєвєродонецька.

Учнів активно долучилися до пошукової діяльності з вивчення життєвих та бойових шляхів, героїчних вчинків та подвигів учасників антитерористичної операції в Луганській та Донецькій областях (військових, добровольців, військових медиків, волонтерів), вивчення передового досвіду, життєвого шляху видатних особистостей Луганщини. Роботи юних пошуковців базуються на архівному матеріалі, інтерв’ю з учасниками подій, рідними, друзями, однокласниками, вчителями, земляками воїнів АТО, старожилами, свідками подій, спортсменами, педагогами тощо.

У номінації «Захисники Вітчизни – учасники антитерористичної операції в Луганській та Донецькій областях, волонтери» учні розповіли про долі захисників України – В’ячеслава Фірсова, Олександра Рибальченка, Геннадія Ткачова, Олександра Ткаченка та ін. Деякі роботи були присвячені долям волонтерів – волонтерам Новопсковщини (Ковальова Аліса, Вазягіна Таїса, Бондар Олександр, Кравцова Алла, Хворостян Галината ін.), волонтерці з Рубіжного – Юлії Носарєвій та ін. За результатами конкурсу переможцем була визнана пошуково-дослідницька робота Аліни Волкової, учениці 10 класу Ліснополянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Марківської селищної ради, яка вивчала життєвий та бойовий шлях свого земляка – В’ячеслава Акутіна, який загинув, захищаючи кордони України біля с. Юганівка Станично-Луганського району Луганської області. Під час пошукової роботи Аліна спілкувалася з однокласниками, вчителями, рідними В’ячеслава. Портрет В’ячеслава Акутіна розміщений на «Стіні народної пам’яті», яка розташована у Михайлівському монастирі у м. Києві, а інформація про нього розміщено у Книзі пам’яті полеглих за Україну. Дослідження висвітлені в роботі «Він в пам’яті залишився таким: усміхненим, красивим, молодим…».

Артем Розувакін, Вячеслав Чишкала, учні 9 класу Байдівської філії Шульгинського ліцею Шульгинської сільської ради Старобільського району, вихованці гуртка «Пішохідний туризм», у своїй роботі  «Серцем покликана допомагати» розповіли про волонтерку Гладку Галину Володимирівну. Протягом 2014-2021 років на рахунку жінки більше 250 виїздів. Географія поїздок досить обширна: Станиця-Луганська, Щастя, Золоте, Новотошківка, Співаківка, Мар’їнка, Катеринівка, Червоний Жовтень (Сотенное), Трьохізбінка, Лобачеве, Лопаскине, Красна Талівка, Старий Айдар, Оріхове, Катеринівка, Геївка, Передільське. За волонтерську діяльність жінка відзначена грамотами та нагородами.

Робота Наталії Конюх, учениці 11 класу комунального закладу «Навчально-виховний комплекс школа І-ІІ ступенів – ліцей «Гарант» Лисичанської міської ради «Обпалений війною» присвячена життю та діяльності керівника Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області Заїки Олександра Сергійовича, який брав участь у бойових діях і сумлінне виконання бойових завдань в районі проведення ООС нагороджений медалями, відзнаками, грамотами й подяками від командування.

У номінації «Видатні особистості Луганської області (визначні учені, педагоги, спортсмени, провідні діячі культури і мистецтва)» визнана краща пошуково-дослідницька робота пошукової групи здобувачів освіти Біловодського професійного аграрного ліцею «Наставник та спортивний тренер багаторазових призерів Чемпіонатів Світу, Європи та України», яка присвячена Володимиру Самардаку – майстру спорту СРСР з важкої атлетики, заслуженому тренеру України, судді міжнародної категорії, старшому тренеру збірної команди Луганської області з важкої атлетики, який виховав 26 майстрів спорту та 5 майстрів спорту міжнародного класу. Учасники пошукової групи опрацьовували матеріал із архівів районної бібліотеки і районного краєзнавчого музею, соціальних мереж, засобів масової інформації, зустрічались з вихованцями тренера – Олегом Чумаком, Дар’єю Шишановою, спілкувалися через Viber з Яною Дяченко.

Цікава робота Вероніки Ковальової, учениці 9 класу Старобільського ліцею № 1 Старобільської міської ради – «Георгій Лангемак – винахідник ракетної техніки і підкорювач неба», яка присвячена дослідженню життєвого шляху нашого земляка, ученого, військового інженера, винахідника реактивних снарядів для установок Другої світової війни «Катюша», людині чиїм ім’ям було названо кратер на Місяці – Георгію Лангемаку.

Життєвий шлях спортсмена Луганщини з гирьового спорту Максима Муратова, чотирикратного чемпіону світу з гирьового спорту описаний в пошуковій роботі Діани Овчаренко, здобувачки освіти І курсу Державного професійно-технічного закладу «Сватівський професійний аграрний ліцей» «Молоде обличчя нації» .

Дякуємо учасникам за плідну роботу, яка сприяє збереженню пам’яті про живих та полеглих захисників України та видатних людей Луганщини!