Підготовка до ЗНО в Луганській області: екзаменатори обговорюють актуальні питання та навчаються



13 квітня 2016 року в приміщенні Сєвєродонецького НВК «Спеціалізована школа – колегіум Національного університету «Києво-Могилянська академія» Луганським ОІППО спільно з Донецьким регіональним центром оцінювання якості освіти було проведено інструктивно-методичну нараду та навчання екзаменаторів для перевірки тестових завдань з розгорнутою відповіддю ЗНО – 2016 з української мови та літератури.

В актовій залі були присутні: Бірючева Д. С. – методист з української мови та літератури ДРЦОЯО, Стецюк Ю. В. – проректор з науково-педагогічної роботи ЛОІППО, Коршунова Л. І., Міняйло В. А., Савенко Л. М. – методисти Центру моніторингу якості освіти та ЗНО ЛОІППО, учителі української мови та літератури Луганської області, залучені до перевірки власного висловлення ЗНО – 2016.

Захід почався з виступу проректора з науково-педагогічної роботи, керівника Центру моніторингу якості освіти та ЗНО Луганського ОІППО Стецюка Юрія Вікторовича. Учасників заходу було проінформовано про результати перевірки відкритого тестового завдання з української мови за минулі роки. Юрій Вікторович наголосив, що у 2012 році роботу екзаменаторів Луганської області було визнано як одну з найкращих в Україні (2 місце), проте у 2013 році результати перевірки дещо знизилися. З огляду на те, що результати ЗНО безпосередньо впливають на майбутнє підростаючого покоління, учителям необхідно виявити високий рівень професійності та чітке усвідомлення особистої відповідальності за долю сьогоднішніх одинадцятикласників – завтрашніх абітурієнтів. Від імені старших екзаменаторів виступила Савенкова Ольга Валеріївна, методист Луганського ОІППО, учитель вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист. Ольга Валеріївна поділилася з присутніми власним багаторічним досвідом перевірки тестового завдання з розгорнутою відповіддю та надала практичні поради, які допоможуть уникнути помилок під час роботи екзаменаторів.

Основну частину заходу було присвячено навчанню та інструктажу вчителів щодо перевірки виконання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю ЗНО з української мови та літератури.

Бірючева Дар’я Сергіївна, співробітник ДРЦОЯО та координатор екзаменаторів, старших екзаменаторів, відповідальних за пункт перевірки завдань відкритого типу з української мови в Луганській області, ознайомила присутніх з типовими помилками учасників ЗНО при написанні творів, з критеріями оцінювання змісту та мовного оформлення. Під час практичної роботи було наголошено на відмінностях у перевірці подібного виду робіт у школі та в рамках ЗНО, докладно опрацьовано можливі лексичні, граматичні та стилістичні помилки, виявлення яких, як показує досвід, є не завжди очевидним та однозначним для екзаменаторів. Учителі детально опрацювали норми змістового вияву й композиційного оформлення кожного критерію для написання власного висловлення. Кожен екзаменатор отримав пакет документів з інструкцією, методичними рекомендаціями щодо перевірки власного висловлення ЗНО – 2016 та бланками документів фінансової звітності.

Учителі Луганщини під час жвавого обговорення питань ЗНО з української мови та літератури продемонстрували бажання спрямувати свою фахову майстерність на підвищення рівня результативності перевірки завдань ЗНО педагогами регіону.