Пізнай себе, свій рід, свій нарід



Під такою назвою 23-25 лютого 2017 року на Харківщині проходила ХІ Всеукраїнська філософська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді.

Всього в роботі конференції взяли участь 165 учасників із 18 областей України. Нашу область представляла Остапець Ганна – учениця 8-А класу Новоайдарської обласної загальноосвітньої санаторної школи-інтернату.

В перший день відбулося відкриття конференції на базі Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. На пленарному засіданні перед юними краєзнавцями виступили: Ігнатьєв В.В. – заступник директора Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації; Карпенко І.В. – професор, доктор філософських наук, декан філософського факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна; Манженко В.П. – науковий співробітник Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди та Редіна В.А. – директор КЗ «Харківська обласна станція юних туристів».

Остапец Ганна виступила на секції «Етнографічні особливості краю» з темою наукового дослідження «Заселення Середнього Подонцов’я».

Під час нашої доповіді присутніх зацікавила наша теза про те, що росіяни і українці це «різні народи», у яких з ХVІІ ст. і до теперішніх часів не змінилася ментальність, вони відрізнялись і відрізняються один від одного укладом та поглядами на життя і це підтверджено дослідженнями різних вчених.

Другого дня учасники конференції від’їхали до Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди у с. Сковородинівку Золочивського району Харківської області, де Манженко В.П. – науковий співробітник Національного літературно-меморіального музею розповів про життя і творчість Григорія Сковороди.

На третій день відбулося урочисте закриття конференції та нагородження учасників. Іван Васильович Карпенко, декан філософського факультету, відмітив нашу плідну пошуково-дослідницьку роботу та нагородив Остапець Ганну, ученицю 8-А класу нашої школи Подякою за активну участь у конференції та Грамотою за актуальність теми та кращу доповідь, наші дослідження увійшло до збірника робіт ХІ Всеукраїнської філософської історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді «Пізнай себе, свій рід, свій нарід». Грамотою Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді був нагороджений і керівник пошуково-дослідницької роботи за вагомий особистий внесок у роботу.