РАЗОМ – МИ ЄДИНІ



З 4 по 10 січня 2018 року вихованці гуртків Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства здійснили екскурсійну подорож до Тернопільської області, метою якої було вивчення традицій, звичаїв та обрядів святкування Різдва ….. та в рамках акції «Схід та Захід разом».

Прибувши 5 січня до Тернополя, наша делегація з Різдвяними привітаннями направилася на зустріч з головою Тернопольскої обласної державної адміністрації Степаном Барною.

Гуртківці представили театралізоване дійство з вертепом і колядками, щедрівками та віншуванням. Колядники побажали всім присутнім добра, злагоди, радості і добробуту в Новому році, даруючи святковий настрій, а на згадку про зустріч вручили сувеніри з Луганщини. У свою чергу Степан Барна пригостив колядників солодкими подарунками. «Сподіваюся, що ваше перебування на Тернопільщині буде цікавим та приємним, і збагатить вас добрими та теплими емоціями. Бажаю вам, щоб, назад із собою додому ви привезли мир та спокій. Вірю в те, що вже найближчим часом війна закінчиться і ми всі разом святкуватимемо Різдво на Луганщині та Донеччині», – підкреслив Степан Барна.

Потім групу розділили навпіл і вони направилися в м. Чортків та Заліщинський район Тернопільської області. Пізно ввечері зустрічали дітей представники місцевої влади та родини, в яких перебували діти.

Запам’яталась дітям тепла зустріч і спілкування з мером м. Чортків Володимиром Шматько, який неодноразово бував на Луганщині та з головою Заліщицької районної державної адміністрації Шипітко Борисом, ..подарунки

Після офіційних зустрічей діти роз’їхались по родинам, що гостинно прийняли їх до себе на ці свята та на кілька днів погрузились в атмосферу Різдвяного свята з колядками та щедрівками, в яких самі брали активну участь.

6 січня 2018 року в управлінні Бучацької єпархії УГКЦ відбулася традиційна для м. Чорткова спільна Свята вечеря в Надвечір’я Різдва Христового за участі мирян, Тернопільської обласної влади: голови ОДА, депутатів обласної ради, Чортківської районної, міської влади та дітей і вчителів Донецької та Луганської областей, в якій взяли участь і вихованці Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства. Дітям запам’яталася Свята вечеря з колядками та вінчівками, під час якої вони отримали благословення єпископа, який підходив до кожного особисто, вітав зі святами та ділився Різдвяною просфорою. З нагоди Різдва всім присутнім вихованці Центру заспівали Різдвяну колядку. «Коли ми тут є разом, маємо спільну Святу вечерю, ділимо Різдвяну просфору, співаємо колядки, то бар’єри і блокпости стираються, тоді ми є єдина українська родина. Чим більше ми є разом, тим більше ми є єдина українська родина», – сказав владика Димитрій (Григорак), вітаючи учасників Святої вечері.

У вільний час, гуляючи вулочкам м. Чортківа, діти познайомились з візитною карткою міста – Вознесенською церквою, оригінальною спорудою стародавнього зодческого мистецтва, вцілілий, незважаючи на час, і чинний донині, красивий храм з дерев`яного зрубу, а також відвідали величний костел св. Станіслава, один з найкрасивіших споруд України. 

Дітей, які перебували в Заліщицькому районі, вразила краса м. Заліщики, яке розташоване на лівому березі Дністра та глибокі родинні традиції святкування Різдва в сільській місцевості, які потроху втрачаються в містах.

Закінчувалася Різдвяна подорож знайомством з містом Тернополем, екскурсію яким провели для нас працівники Тернопільського обласного комунального центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді. Вихованці відвідали головну ялинку Тернопіля, найбільшу шопку України, а також взяли участь у майстер-класах з виготовлення новорічних прикрас, які для них підготували педагоги Тернопільського міського Центру творчості дітей та юнацтва.