Святкуємо Різдво-Коляду




Коляда – давнє слов’янське свято зимового сонцевороту. Святкується в день зимового сонцестояння (21 або 22 грудня) – не завжди в один і той же день, як і всі інші головні слов’янські свята (Купала, Масляна), пов’язані з чотирма основними щорічними астрономічними подіями.

Коляда у слов’ян знаменує новорічний цикл і сезонний поворот, прибуття світла, вмирання старого, прихід сильного-молодого. У день зимового сонцестояння в будинок приносять дідуха (снопи) і ляльок та співають пісні – колядки з побажаннями благополуччя дому та з проханнями про подарунки — короваїв та пирогів, обіцяючи скупим бідність. Колядники вбираються ведмедем, конем, козою, коровою, так як це древній символ достатку.

Після поширення християнства оптимізм та життєствердження святкувань Коляди отримали новий зміст у святкуванні Різдва Христового, свято розтягується на весь тиждень. Стародавні звичаї перетворилися на веселу гру на Святки. У ці дні, так само як і в давнину, палять багаття, а юнаки та дівчата «вбираються в хари (маски)» коней, кіз, корів, ведмедів та інших тварин і, виряджені, ходять по дворах, співають колядки – пісні, що прославляють Христа. Славлять господарів, бажають благополуччя дому та сім’ї, а за це вимагають подарунки, жартівливо передрікаючи розорення скупим. 

Колядували сьогодні і гуртківці Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, завітавши до Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації – віншували, бажаючи присутнім щастя, здоров’я, добра, достатку і миру.

А у вечорі в закладі відбулися «Різдвяні зустрічі» гуртківців. Для вихованців була підготовлена розважальна програма з іграми, піснями. На завершення усі разом заспівали щедрівочку.

Свята продовжуються і ми усім бажаємо:

Хай Різдво з тим завітає,

Чого серце забажає.

Хай несе у кожну хату

Щастя, радості багато,

Хай смачна кутя Вам вдасться,

Хай в сім’ї панує щастя.

Щоб весела коляда В хату радість принесла.