СВЯТО ЗНАНЬ – СВЯТО ТВОРЧИЇ ДИТИНИ



129 листопада 2015 року в актових залах Рубіжанського ліцею Рубіжанської міської ради та Старобільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 4 Старобільської районної ради відбулася урочиста посвята в юні науковці Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді.

Більше 140 учнів-першокурсників Обласної очно-заочної школи з мм. Рубіжного, Сєвєродонецька, Лисичанська, Кремінського, Старобільського, Біловодського, Білокуракінського та Новопсковського районів наповнили святкові зали навчальних закладів.

У м. Рубіжному привітала першокурсників зі святом головний спеціаліст відділу дошкільної та загальної середньої освіти Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Савенко Любов Миколаївна та підкреслила, що Мала академія – стартовий майданчик для багатьох талановитих, допитливих, завзятих у своєму самовизначенні, творчому розвитку дітей. Любов Миколаївна побажала юним науковцям взяти активну участь в науковій діяльності та з гідністю нести звання МАНівця.

3Про зустріч юних науковців з Президентом України Петром Порошенком розповіла учасниця цієї події – учениця 11 класу Лисичанської багатопрофільної гімназії Кайда Єлизавета.

Назаренко Олена Семенівна – керівник секції «Охорона довкілля та раціональне природокористування», кандидат хімічних наук, викладач Інституту хімічних технологій Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Рубіжне) розповіла про роботу своєї секції на базі лабораторії університету. Вона поділилась з присутніми досягненнями вихованців своєї секції та побажала слухачам-першокурсникам впевнено прямувати до своєї мети, отримувати задоволення від пізнавального пошуку, великих і малих відкриттів.

8 2Своїми враженнями від занять в секції «Технологічні процеси та перспективні технології» та участі у всеукраїнських заходах Малої академії наук України поділилася другокурсниця, переможець VI Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України», учениця 10 класу Рубіжанської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 7 Рубіжанської міської ради Захаренко Ірина. «Кожен з нас повинен вибрати свій життєвий шлях. Мала академія наук допомагає успішно і впевнено рухатися вперед по обраній дорозі» – такими словами підсумувала свій виступ Ірина.

Слова привітання та побажання зібранню висловив виконуючий обов’язки директора ліцею Білоус Анатолій Володимирович. Майже двадцять років ліцей співпрацює з малою академією наук. За цей період підготували близько 38 – призерів обласного і всеукраїнського конкурсу-захисту. Він підкреслив, що Рубіжанський ліцей – був і залишається надійним партнером Луганської малої академії наук учнівської молоді у виявленні та підтримці обдарованої молоді в нашій області.

Традиційний момент – передача та прийняття «Вогню знань». Від другокурсників МАН Секретар Ксенії, Лисенко Микити та Фліс Тетяни символ знань прийняли першокурсники Богайчук Віталіна, Івашин Дарій та Зінченко Валерія. Гордо пронести факел знань пообіцяли присутнім юні науковці, щоб передати його так само наступному поколінню допитливих та нестримних до знань хлопцям та дівчатам.

8  1Директор комунального закладу «Луганська мала академія наук учнівської молоді» Бардаш Олена Юріївна та представник Департаменту освіти і науки – Савенко Любов Миколаївна вручили слухачам посвідчення МАНівця. Олена Юріївна розповіла про перспективи, які чекають учнів під час навчання в Малій академії наук та побажала наснаги, терпіння, творчих успіхів і перемог на шляху до своєї мети.

14У м. Старобільську присутніх привітала декан факультету української філології та соціальних комунікацій Пінчук Тетяна Степанівна, кандидат філологічних наук, професор кафедри української літератури Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, яка побажала юним манівцям бути цілеспрямованими, працелюбними, ніколи не зупинятися на досягнутому, прагнути більшого.

Методист Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді Буткова Людмила Сергіївна представила присутнім викладачів очно-заочної школи, що працюють у м.Старобільськ.

У залах панувала святкова атмосфера гостинності, духовної єдності. Музичні привітання для учасників заходу підготували юні таланти Рубіжанського ліцею – Галстян Аліна, Шевельова Аліна, Шевченко Ірина та Швед Поліна – та Старобільської ЗОШ ІІ-ІІІ ст. № 4 – вокальний ансамбль «Джерельце» та танцювальний ансамбль «Квест». Присутні тепло зустрічали виступаючих.

Юним науковцям бажаємо успіхів, почуття високої гідності й свободи, бо саме їм у найближчому майбутньому вирішувати долю країни, долю кожного громадянина.