Семінар-нарада «Дотримання вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників якості харчових продуктів  операторами ринку, які здійснюють організацію харчування дітей  в дошкільних та навчальних дитячих закладах при Луганській обласній державній адміністрації»



На виконання доручення Прем’єр-міністра України  щодо питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти Департамент освіти і науки облдержадміністрації спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області розробили Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти на 2019-2022 роки, який затверджено розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівника військово-цивільної адміністрації від 14.11.2019 № 927 «Про затвердження Регіонального плану заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти на 2019-2022 роки».

18 грудня 2019 року у Департаменті освіти і науки облдержадміністрації відбулася семінар-нарада «Дотримання вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників якості харчових продуктів  операторами ринку, які здійснюють організацію харчування дітей  в дошкільних та навчальних дитячих закладах при Луганській обласній державній адміністрації» для керівників відділів (управлінь) освіти міських рад, райдержадміністрацій, сільських та селищних рад ОТГ, закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів освіти обласної комунальної власності.

Захід відбувся під головуванням директора Департаменту освіти і науки  Юрія Стецюка та начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріти Холоденко.

На нараді були розглянуті питання: організації та порядку державного контролю операторів ринку, які провадять діяльність з виробництва та обігу харчових продуктів; відповідальність операторів ринку з виробництва та обігу харчових продуктів за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів;  епідеміологічна ситуація за поточний період 2019 року в Україні та Луганській області; інфекційні захворювання які передаються через харчові продукти, їх профілактика; порядок організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах відповідно до наказу від 17.04.2006 №298/227 та порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах відповідно до наказу від 01.06.2005 №242/329; результати проведення позапланових заходів державного контролю на харчоблоках закладів освіти; навчання представників відділів освіти та органів місцевого самоврядування з питань забезпечення безпечності харчування в закладах освіти.

На виконання Регіонального плану заходів керівники освітніх закладів  спільно з державними інспекторами міжрайонних, районних, міських управлінь здійснили моніторингове обстеження відповідності стану харчоблоків закладів освіти вимогам наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» (далі – Наказ НАССР), де було проаналізовано основні проблеми та визначено обсяги фінансування щодо приведення у відповідність харчоблоків, для здійснення необхідних заходів та приведення його у відповідність вимогам Наказу НАССР.

         Питання щодо створення належних умов, організації харчування дітей, учнів, вихованців з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти знаходяться на постійному контролі в Департаменті освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.