Спортивний туризм як засіб національно-патріотичного виховання дітей та молоді



З 11 по 13 вересня 2020 року відбувся обласний семінар-практикум для керівників гуртків туристсько-краєзнавчого та національно-патріотичного напрямів за темою «Спортивний туризм як засіб національно-патріотичного виховання дітей та молоді», який проходив у рамках проекту професійного розвитку. Семінар проводився спільно Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму і краєзнавства та Луганським інститутом післядипломної педагогічної освіти.

Мета проекту – професійний розвиток керівників гуртків туристсько-краєзнавчого та національно-патріотичного напрямів із питань прикладної фізичної й туристсько-спортивної підготовки, організації та проведення навчально-тренувальних походів у процесі навчання, виховання, розвитку учасників Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)» та підготовки їх до підсумкового наметового таборування. У семінарі взяли участь педагоги – керівники гуртків туристсько-краєзнавчого та національно-патріотичного напрямів, заступники директорів з виховної роботи, вчителі фізичної культури, вчителі «Захисту України», керівники роїв та ін. з 10 міст, районів та ОТГ Луганської області.

Крім теоретичних знань з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді, з правил організації походів, учасники отримали й практичні навички – здійснили триденний пішохідний похід Луганщиною за маршрутом м. Рубіжне – с. Стара Краснянка – оз. Підпісочне (Кремінський район). За три дні семінару відвідали історичні пам’ятки, природні об’єкти, подолали перешкоди. Так, учасники розпочали свій маршрут від пам’ятного знаку воїнам 30-ої ОМБР, які загинули у травні 2014 року під час звільнення м. Рубіжного, а потім відвідали меморіальний комплекс «Привільнянський плацдарм», що розташований поблизу м. Привілля на високому правому березі р. Сіверський Донець і був відкритий на місці поховання радянський воїнів, загиблих тут у травні 1943 р. під час штурму німецького укріплення. У 2010 р. меморіал реконструювали і він офіційно отримав назву “Привільнянський плацдарм”. Меморіал є символом увічнення пам’яті воїнів, загиблих під час звільнення міст Привілля, Новодружеськ, Лисичанськ, Рубіжне і Кремінна в роки Другої світової війни.

Багато хто з педагогів у поході був перший раз, де хто був перший раз у цій частині нашої області, тому семінар надав можливість ознайомитися з туристськими можливостями нашої області, щоб використовувати набуті знання та навички під час роботи з дітьми Луганщини, у тому числі і з підготовки роїв до підсумкового наметового таборування Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)».