Створені всі умови для вступу абітурієнтів з непідконтрольних територій



Сьогодні в Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля відбулась прес-конференція «Вступна кампанія-2018 року: особливості вступу абітурієнтів з непідконтрольних українській владі територій Луганської області та населених пунктів, розташованих поблизу «лінії зіткнення».

Відкриваючи захід, заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик нагадала, що в Луганській області у минулому році працювали вісім освітніх центрів «Донбас-Україна». Всього до вишу вступили 673 абітурієнтів з окупованих територій.

Про цьогорічну вступну кампанію детально розповіла виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова.

Спочатку вона зазначила, що вступна кампанія розпочинається 4 червня та триватиме до 28 вересня.

«Абітурієнти з тимчасово непідконтрольних українській владі територій області та які проживають поблизу «лінії зіткнення» мають право скористатися спрощеною процедурою вступу, – наголосила Ірина Жданова. – Без ЗНО, паспорта, атестату вони можуть вступити до вищих або професійно-технічних навчальних закладів».

Для вступу за спрощеною системою абітурієнту потрібно приїхати до освітнього центру, подати заяву та заповнити освітню декларацію. Після цього пройти державну підсумкову атестацію з двох предметів: українська мова, історія України, і скласти вступний іспит з одного предмета, визначеного ВНЗ.

Ті, хто претендує на бюджетну форму навчання має подати документи до 20 липня. За контрактом – до 26 вересня.

Окремо було акцентовано увагу на датах прийому вступу школярів дев’яти та одинадцяти класів.

На базі 11 класів у технікумі або коледжі прийом документів триватиме до 18:00 1 серпня. Вступні іспити – до 7 серпня та зарахування – до 12:00 14 серпня.

На базі 9 класів у технікумі, коледжі, профтехучилищі: прийом документів – до 18:00 14 липня, вступні іспити – до 22 липня та зарахування – до 12:00 30 липня.

Підготуватись абітурієнт зможе на сайті «Доступна освіта». Тут він знайде безкоштовні відео уроки, презентації, тести. Реєстрація не потрібна.

Як і минулого році усім студентам оформлюватиметься статус внутрішньо переміщеної особи, видаватимуться підручники на безоплатній основі, а також для студентів бюджетної форми навчання гарантована стовідсоткова соціальна стипендія.

Слід зазначити, що в період вступної кампанії працюватимуть «гарячі лінії». Консультації можна отримати у робочі дні з 9:00 до 13:00, з 14:00 до 18:00 за номером 0 800 504 425 – безкоштовно. Крім цього подзвонити за номерами мобільних операторів, які діють в Луганській області: 099 345 20 76, 097 983 65 31.

У свою чергу, державний експерт Директорату вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти та науки України Віталій Носок розповів про зміни «Вступної кампанії – 2018». Зокрема, щодо спрощення процедури при вступі до професійно-технічних навчальних закладів. Туди на бюджет можна вступити і у жовтні, але потрібно враховувати, що центри працюватимуть до 28 вересня. Тож, у разі відсутності свідоцтва/атестату державного зразка потрібно встигнути подати документи до 28 вересня, щоб пройти спрощену процедуру отримання освітніх документів в освітньому центрі «Донбас-Україна».

Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк підкреслив, що з непідконтрольних українській владі територій Луганської області підтвердили участь в основній сесії 250 школярів. Усі інші, хто зареєструвався, але не підтвердив участь, здаватимуть ЗНО під час додаткової сесії.

  Джерело:  http://loga.gov.ua/oda/press/news/stvoreni_vsi_umovi_dlya_vstupu_abituriientiv_z_nepidkontrolnih_teritoriy