Стежками українського бароко



З 11 по 16 липня 2017 року на базі готельно-туристичного комплексу «Зелений гай» у м. Святогірськ Донецької області Національний центр «Мала академія наук України» провів Всеукраїнську літню школу з української культури. Школа дала можливість об’єднати школярів з різних куточків України задля того, аби торкнутися цікавої теми з багатогранної української культури. Луганську область представили 7 учнів: Анциборенко Микита, Єрмоленко Аліна, Пасічник Юлія, Першина Валерія, Погорєлова Анна (м. Сєвєродонецьк), Керносенко Ольга (м. Лисичанськ), Панков Гліб (м. Рубіжне).

Тематика школи була присвячена українському бароко. Юлія Кравченко – методист Малої академії наук України – ознайомила учасників з контекстом появи та розвитку козацького бароко в Україні; особистостями, які створили такий феномен у різних сферах культури й освіти. Фокус буде зроблено на творчості одного з найвидатніших представників барокової музики, композитора Артемія Веделя, задля вшанування 250-річчя з дня його народження.Метою літньої школи було не лише теоретичне ознайомлення з темою, а й відкриття творчого потенціалу кожного з присутніх. Саме тому проводилися творчі майстер-класи по роботі з деревом, розглянули історію виникнення техніки «декупаж» і примінили її при виготовленні сувенірів. Діти розкрилися  у повній мірі під час театральних постановок різної тематики. Це було не тільки творчо, а й креативно, ново й незабутньо.

Для учасників школи були організовані екскурсії на пам’ятник Артему,  встановлений на Лисій горі, на правому березі річки Сіверський Донець біля міста Святогірськ Донецької області, на території Святогірського державного історико – архітектурного заповідника. Чудові краєвиди запам’ятаються надовго для всіх, хто хоч раз побуває там.

Звичайно, перебуваючи у такому, відомому на весь світ, місці, учасники школи не могли не відвідати Свято-Успенську Святогірську лавру. Монастир розташований на високому крейдяному правому березі Сіверського Дінця (так звані Святі гори). Окрім наземних будівель, має крейдяні печери. У лаврі зберігаються мощі преподобного Іоанна, затворника Святогірського.

За час літньої школи учасники з Луганської області навчилися сприймати не лише матеріальні цінності, а й високо цінити моральні, ознайомилися з історією розвитку українського бароко, проявили себе у творчій лабораторії, знайшли багато друзів. Такі культурознавчі школи просто необхідні для пізнання України, її спадку і величі, адже ці знання дадуть поштовх для подальшої наукової роботи, що підносить патріотичний дух і викликає почуття гордості за власну Батьківщину.