СХІД І ЗАХІД – РАЗОМ НАЗАВЖДИ!



У період зимових канікул, з 5 по 9 січня, у рамках проекту «Схід та Захід разом» учні КЗ «Лисичанська спеціалізована школа  I-III ст. №27» отримали можливість здійснити екскурсійно-пізнавальну подорож до Тернопільщині та провести Різдвяні свята у місті Бережани.

 Дуже привітно та гостинно зустріли делегацію з  Луганської області. Програма перебування була насиченою й різноманітною, вміло та турботливо спланованою. Упродовж п’ятьох  днів учні зі Сходу України ознайомлювалися з особливостями духовного й культурного надбання Бережанського району.  Перше знайомство було з неймовірними краєвидами, старовинним Бережанським замком й іншими духовними пам’ятками міста. Щоб ще ближче гості пройнялися колоритом і   самобутністю тернопільчан, учнів запросили до Краєзнавчого музею. Саме тут можна було відчути атмосферу давнини з присмаком сучасності.

 6 січня на дітей чекала різдвяна вечеря в Рогачинському НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів-ДНЗ». Учителі та учні школи радо зустріли гостей та запросили на театралізоване дійство.  Вони розповіли про місцеві традиції святкування Різдва та показали виставу «Різдвяний вертеп». Після цікавого виступу  діти смакували святовечірню кутю, знайомилися з історією та культурою села та всі разом співали українські колядки.

7 січня діти відвідали церковне богослужіння у церкві с. Нараїв. Тепло і по-святковому зустріла іх громада села. У церкві  панував святковий настрій та лунала різдвяна коляда. Після традиційного вертепу було організоване частування у Нараївській ЗОШ І-ІІІ ступенів, яке супроводжувалось Різдвяно-концертною програмою. За святочною трапезою діти отримали можливість переглянути весь цикл різдвяно – новорічних дійств від Миколая до Маланки. З великим захопленням  луганчани поколядували у дворі сільського голови Євгена Здебського, за що господар віддячив їх щедрими гостинцями.

Четвертий день подорожі був не менш цікавим: для луганчан  організували майстер-клас із виготовлення справжньої італійської піци, що проводився у місцевій піцерії «La Famiglia». Маленькі шеф-кухарі самі готували традиційну італійську страву, випікали її, а потім куштували власні смаколики.

Довелося луганчанам поспілкуватися й з представниками влади Бережанського району: із головою районної державної адміністрації Ігорем Гринкевичем, головою районної ради Василем Біликом та головою Саранчуківської ОТГ Володимиром Петровським . Під час зустрічі діти розповіли, чого нового дізналися і чого навчилися, поділилися враженнями від подорожі й подякували за гостинність. Після спільного  виконання колядок усі обмінялися подарунками. На згадку про відпочинок діти отримали сувеніри та книги про Бережанський край. А вже ввечері наші школярі взяли участь у цікавій розважальній програмі, яку організували на базі Районного центру позашкільної освіти.

Останній день своєї подорожі діти провели в обласному центрі – у місті Тернопіль.  На центральній площі школярів зі Сходу зустріла й привітала заступниця голови Тернопільської обласної державної адміністрації Світлана Беспоповцева, яка запропонувала захоплюючу  пішу прогулянку казковим містом,  розваги  у торгівельному комплексі «Подоляни». Учні покаталися на ковзанах,  переглянули фільм у кінотеатрі «Сінема Сіті» і знову отримали сувеніри з символікою Тернополя від депутатів фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та солодощі.

Веселі, щасливі, радісні, задоволені, з масою позитивних вражень та спогадів повернулися діти додому, щиро дякуючи за цю незабутню мандрівку.   Вражені щирістю, гостинністю, турботою, підтримкою, привітними посмішками та відкритістю людей із Західної частини нашої Батьківщини.  Діти, безперечно, переконалися, що луганчани –  бажані гості в  кожному куточку своєї рідної країни.

Учні та їх батьки дякують Тернопільській обласній адміністрації, управлінню молоді та спорту, Бережанській районній адміністрації,  Луганській обласній адміністрації та Департаменту освіти та науки за надану можливість відвідати чудові місця нашої славної України та  глибше пізнати звичаї та обряди західних українців! Отже, Схід і Захід завжди разом!