Українська дівчина і розумна, і красива



 

Так, найкращі в нас дівчата

Всі красою пребагаті.

Зачарують, спалахнуть,

У танок з вогнем візьмуть,

Калинову мають вроду

Всі красунечки зі сходу.

 

«Краса врятує світ». Ці слова класика світової літератури відомі кожній людині, спонукають споглядати красу навколо, створювати красу, жити красиво. Упродовж віків українці витворили ідеал дівочої, жіночої вроди у безсмертних піснях, казках, легендах. Наші предки завжди звертали увагу не лише на зовнішню вроду дівчини, а й на духовну красу, розум та дотепність.

Саме такі якості мали змогу продемонструвати учасниці міського конкурсу «Українська дівчина і розумна, і красива». За доброю традицією цей конкурс у перший місяць весни організовує Рубіжанський міський Центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді спільно з управлінням освіти Рубіжанської міської ради. Він сприяє збереженню традицій і обрядів, української національної культури, виховує любов і повагу до спадщини, яку нам залишили наші пращури.

Дар’я Мерович, Раміта Аль-Сьюф, Надія Коверга, Анна Птушко, Діана Данелія, Софія Сохань, Ганна Ільїна, Софія Пшикова, Олександра Трощій, Дар’я Харченко, Анастасія Шеремет здивували глядачів та вибагливе журі своєю фантазією, майстерністю та різноманітними талантами.

Конкурс складався з трьох етапів. У першому дівчата розповідали про себе та демонстрували свої костюми, більшість з яких була виготовлена власноруч. Адже українки завжди приділяли важливу увагу зовнішньому вигляду, прикрасам. Народний костюм формувався протягом тисячоліть. Найкращі традиції оздоблення одягу не втратили своєї актуальності і сьогодні. Дефіле у стилізованих костюмах довело, що українське – це сучасно, стильно і модно.Сьогодні серед різноманіття сучасних ляльок народні ляльки з тканини є особливим видом з неосяжною енергетикою, які цілюще впливають на психіку й здоровий розвиток дитини. Саме тому в наші дні вони стають все більш і більш популярними. Тому другий конкурс був присвячений цьому найдавнішому українському оберегу. У цьому конкурсі, який мав назву «Ляльковий світ оберегів», учасниці, одягнуті подібно до виготовленої ляльки-мотанки чи стилізованої ляльки, розповідали про її функціональне призначення. Конкурсантки були схожі на фольклорних персонажів: «Купава», «Мавка», «Берегиня роду», «Маківка»…

 Традиційний третій конкурс дав можливість красуням продемонструвати свої таланти: це і виконання ліричних пісень, і танці різних народів, і вміння писати картини та створювати пісочну анімацію.

Конкурс ще раз довів, що наші українські дівчата найвродливіші, найталановитіші, гарні господині, люблять свою країну. А тому переможених в цей день не було. Кожна учасниця отримала грамоту управління освіти Рубіжанської міської ради як переможниця в тій чи іншій номінації. А від членів журі та меценатів конкурсантки отримали чудові подарунки.

Хочеться сказати особливі слова подяки членам журі та людям, які завжди підтримують дитячу творчість та ініціативу:  першому заступнику міського голови Якуніну О.В., депутатам міської ради Чаповій Л.А., Коваленко І.П., Ємцю О.А., Денищенку Д.В., приватним підприємцям Маслову В.В., Соханю В.Н., Потапову О.П., Безсоновій Л.О. («Сана»), Гребенюк Л.М.(«Оскар»), фотографу Моргунову С., волонтеру БФ Романовського Голубу С.С., директору ТОВ «Рубіжанська панчішна мануфактура» Місюренку Г.В., начальнику відділу збуту Рубіжанської панчішної мануфактури Ушаковій О.П.

А також велика вдячність педагогам, батькам, які допомогли дівчатам у підготовці до конкурсу. Дякуємо Хмельницькому В. за музичне оформлення конкурсу. Крім того, дякуємо за гостинність педагогічному колективу СШ № 2 та особисто директору школи Ошнеку О.А., заступнику директора з виховної роботи Левандовській О.М., вчителю фізичної культури Дембовському Ю.М. Конкурс вкотре доводить, що наші дівчата найкращі. Ми сподіваємося, що це свято краси і розуму стане традиційним не лише в нашому місті, а й в регіоні.