Успішна реалізація реформи освіти – ключове завдання місцевих органів влади



18 листопада 2019 року у Департаменті освіти і науки облдержадміністрації відбулася нарада «Успішна реалізація реформи освіти – ключове завдання місцевих органів влади» для керівників відділів(управлінь) освіти міських рад та райдержадміністрацій, сільських та селищних рад ОТГ.

Головуючий директор Департаменту Юрій Стецюк окреслив основні завдання у сфері реформування освіти в державі та області, зазначивши, що нові завдання, зокрема, прискорення впровадження реформ, потребують швидкого та виваженого прийняття управлінських рішень та їх чіткого виконання на всіх рівнях.

На нараді було обговорено питання актуальні питання впровадження освітньої реформи, зокрема, впровадження інклюзивної освіти, створення доступного та розвиваючого освітнього середовища в закладах дошкільної освіти, ефективного використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа у 2019 році». У сфері уваги Департаменту та керівників місцевих органів управління освітою постійно знаходяться питання розширення мережі опорних закладів загальної середньої освіти та приведення наявної мережі у відповідність до чинного Положення про освітній округ і опорний заклад освіти, затвердженого постановою КМУ від 19.06.2019 № 532. У 2020 році на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів», зокрема, на забезпечення шкіл необхідним обладнанням, держава виділяє 3,5 млрд гривень, тож на додаткову державну підтримку на модернізацію та створення нового освітнього простору можуть претендувати саме опорні школи. Серед завдань відділів освіти – чітке прогнозування потреби у шкільних автобусах з урахуванням планів оптимізації шкільної мережі та створення опорних закладів освіти.

На нараді зазначено, одним із інструментів розвитку освіти в громаді може стати Стратегія розвитку Луганської області на період до 2027 року, оперативні цілі та завдання якої були представлені керівникам органів управління освітою.

Одним із першочергових завдань впровадження діджиталізації в освіті сьогодні є моделювання мережі надання публічних сервісів та послуг, моделі надання освітніх сервісів та послуг. Проект такої моделі було представлено на нараді.