Участь юних науковців Луганщини в школі з української культури



В Міжнародному центрі дитячої наукової творчості НЦ «МАНУ» під час проведення Школи з української культури «Василь Стус як можливий діалог» 26 школярів з усіх куточків України з 12 по 16 лютого отримали чудову нагоду зустрітися з відомими митцями, режисерами, дисидентами, музикантами, взяти участь у воркшопах і квестах, побувати в музеї, на сесіях та інтерактивних лекціях. Завжди дуже приємно бачити, як діти з Луганської області бачать світ, спілкуються з новими друзями, пізнають нове та досягають своєї мети!

Це Кирил Добротворський (ЗОШ І-ІІІ ступенів № 18 м.Сєвєродонецьк), Ріхард Богдан, Дьомінова Діана, Наумов Євген, Єгоров Микола, Шляхова Олександра, (Попаснянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 21). Незабутньою подією навчання у школі було знайомство з сином Василя Стуса – Дмитром Стусом. Саме він є автором книги “Життя і творчість Василя Стуса”.

За методикою «Філософія для дітей» учні читали вірші Стуса й обговорювали їх. Видавництво «Дух і літера» подарувало для читання учасникам Школи МАН творчий щоденник з цитатами Василя Стуса і книгу Дмитра Стуса «Життя як творчість».

В останній день освітньо – культурної програми відбулася інтерактивна лекція Ольги Погинайко у книгарні «Смолоскип», де учні мали змогу дізнатися про самвидав, та екскурсія до музею шістдесятництва, де учасники зустрічалися з відомим дисидентом і правозахисником Йосифом Зісельсом. Організатори освітнього проекту МАН мають впевненість, що після розуміння творчості й особистості поета, специфіки тієї епохи учні зможуть провести заходи у своїх локальних спільнотах і поширюватимуть ці знання й надалі.