УЧНІВСЬКІ ОЛІМПІАДИ НА ЛУГАНЩИНІ ПЕРЕТНУЛИ ЕКВАТОР



28–29 січня 2017 року відбулись обласні учнівські олімпіади з біології, фізики, трудового навчання, хімії (експериментальний тур), економіки та іноземних мов (говоріння).

Інтелектуальні змагання учнів проводяться одночасно в навчальних закладах Сєвєродонецька (СЗШ № 14,18) та Старобільська (Старобільська гімназія та СЗШ № 3).

Традиційно учасників обласних змагань привітали директор Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації Юрій Стецюк, члени оргкомітету ІІІ етапу олімпіад: Ірина Цимбал – ректор Луганського ОІППО, головні спеціалісти Департаменту освіти і науки Олена Кутєпова та Олена Єрьоменко.

З вітальним словом до учасників обласної олімпіади з англійської мови звернувся Брайан Мілаковський, менеджер міжнародної гуманітарної програми «Самозайнятість» Mercy Corps (США), який був запрошений на учнівські змагання в якості спостерігача-консультанта. Наш гість відзначив високий рівень знань та мовленнєвих навичок учнів 11 класу з англійської мови.

Найбільшу зацікавленість у членів оргкомітету та журі обласних олімпіад викликали творчі проекти, виконані в домашніх умовах,  учасників випробувань із трудового навчання.

Оргкомітет олімпіади запропонував такі теми проектів: технічна праця (хлопчики): 8–9 класи – «Цукерниця», 10–11 класи – «Набір ґудзиків». Під час захисту творчого проекту учні повинні були детально викласти технологію виготовлення виробу, зазначити всі матеріали, які використав учасник, обґрунтувати вибір цих матеріалів, описати особливості конструкції виробу. Учні 10–11 класів мали скласти простий бізнес-план для створення приватного підприємства з виготовлення ґудзиків.

 Дівчата (обслуговуюча праця) представляли проекти «Печиво» (8–9 класи) та «Цукерки» (10–11 класи). У процесі вибору рецептів печива та цукерок дівчата мали послуговуватись давніми й сучасними кулінарними традиціями Луганщини, ураховувати, що час на приготування солодощів не повинен перевищувати 3 години.

Під час оцінювання творчих учнівських робіт головними критеріями були: функціональність, якість та естетичність запропонованих виробів. Члени журі також ураховували оригінальність роботи, новизну в підході до вирішення завдань, представлення виробу.