Учні Луганщини дізналися про ефективне енергозбереження



З огляду на енергетичну кризу в Україні гостро повстало питання економного використання енергоресурсів. На Луганщині цю проблему вирішують у школі – учнів ознайомлюють із енергоефективними технологіями.

 

ЕкоПроектУ Луганській області пройшла Всеукраїнська освітня кампанія для енергозберігаючого освітлення, метою якої є інформування учнів про енергоефективне освітлення та важливість енергозбереження для сталого розвитку України й збереження клімату планети. Координаторами кампанії в області виступили Володимир Ширяєв (головний редактор газети «Екодень») і Сергій Жерліцин (проректор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти).

Освітня кампанія пройшла в грудні 2014 року – січні 2015 року в рамках проекту «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення», реалізованого Програмою розвитку ООН за фінансування Глобального екологічного фонду. Проект було спрямовано на прискорення переходу до енергоефективних технологій освітлення з метою зниження споживання енергії та викидів СО2, що сприятиме виконанню Енергетичної стратегії України до 2030 року.

Всеукраїнська освітня кампанія передбачала забезпечення 149 навчальних закладів області методичними інструкціями та комплектом наочних матеріалів; проведення інструктивно-методичних семінарів та тренінгів у Сєвєродонецьку, Кремінній, Лисичанську, Сватовому, Старобільську та Новоайдарі з метою підготовки освітян до проведення екологічних уроків із проблем енергоефективного освітлення.

У рамках освітньої кампанії були проведені конкурси на кращий екологічний урок (відеоурок) із питань енергоефективного освітлення серед учителів області та кращий звіт навчального закладу щодо проведення заходів із проблем та перспектив енергоефективного освітлення.

Екологічні уроки проводилися на теми, що торкалися енергозбереження, попередження зміни клімату, неприпустимості надлишкового спалювання палива (вугілля, газу) на ТЕС, ГЕС, АЕС. На уроках учителі надавали інформацію щодо новітніх технологій (люмінесцентних, світлодіодних ламп, сонячних батарей, колекторів), які допомагають зберегти електроенергію та заощадити енергоресурси країни.

У конкурсі на кращий екологічний урок взяли участь 39 учителів із 31 навчального загальноосвітнього закладу регіону. Переможцями обласного конкурсу екоуроків визнано 12 учителів, які представляють навчальні заклади Старобільського (4 переможці), Сватівського (3), Марківського, Кремінського, Білокуракинського, Новоайдарського районів та м. Сєвєродонецька.

На розсуд журі надійшло 67 звітів від загальноосвітніх навчальних закладів регіону, які змістовно провели тижні, присвячені енергоефективному освітленню. Переможцями обласного конкурсу визнано 9 навчальних закладів із міст Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ та Сватівського, Старобільського й Марківського (по два переможці) районів.

Переможці обласних конкурсів отримали дипломи Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації.

Кампанія з енергозберігаючого освітлення стала наймасовішою освітньою акцією за останні роки в регіоні. Під час кампанії вчителями області проведено більше 1 тисячі уроків, 800 різноманітних заходів (вікторин, круглих столів, учнівських конференцій), в яких взяли участь більше 30 тисяч школярів.

На основі методичних розробок уроків та звітів навчальних закладів про проведені заходи з проблем енергоефективного освітлення буде створено банк даних, яким зможуть користуватися всі вчителі регіону.