Учні Луганщини відвідали Польську Республіку



18 липня 2018 року на запрошення Асоціації ЄВРОРЕГІОН “КАРПАТИ – УКРАЇНА” в рамках Програми “Змінимо країну разом” до Львова завітали десятеро школярів з Луганщини. Діти ознайомились з містом під час оглядової екскурсії, відкривали невідомі сторінки історії в Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”, поринули в світ оптичних ілюзій в Арт-майстерні “Інший світ”. 19 липня учасники візиту зустрілись з головою Львівської обласної ради Олександром Ганущиним, який розповів про історію співпраці Львівщини і Луганщини та важливість її продовження, а діти поділились своїми враженнями від Львова та очікуваннями від майбутньої подорожі.

Школярі вирушили до Підляського воєводства Республіки Польща, де зустрілися зі своїми однолітками з Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей України, Польщі і Білорусі в рамках Літньої академії молоді, організованої Програмою транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020, за сприяння Львівської обласної ради, ЄВРОРЕГІОН “КАРПАТИ – УКРАЇНА”

Серед палітри насиченої програми перебування з дітьми провели екскурсії до історико-культурних та природних пам‘яток, відвідали Палацовий парк  та Природничий музей у Бяловежі, Святу гору Грабарка ( найважливіше православне святилище) , у поселенні Мєлник  – крейдяну шахту , Гору Замкову з залишками старовинних замків на березі Бугу , у Дрогочині ( першої столиці Підлісся) відвідали Єпархіальний музей , виставку старовинних мотоциклів та байдарок тощо.

На думку відпочиваючих, самим зворушливим у пам’яті школярів з Луганщини  залишиться  вечір, організований українською делегацією, під час якого усіма групами дітей було переглянуто презентацію «Ми  українці», відео подорож по Україні.  Разом діти і дорослі заспівали  пісню  « Гей соколи» на українській, польській та білоруській мовах. Наостанок вечора пройшов флешмоб та майстер-клас  із стрічками кольорів прапорів учасників заходу.  Завершився вечір виконанням гімну України.

Дуже цікавим був у Літній академії молоді тематичний майстер-клас « Від зерна до хліба» у « Бобровій загороді»  під час якого навчалися робити тісто для випічки хлібу, сиру, масло, яким потім частували на святковій вечері біля ватри у формі барбекю.

Під час вечері були присутні гості та організатори Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020, які  підвели підсумки відпочинку, обмінялися думками і враженнями, нагородили хлопців та дівчат за активну участь у роботі Літньої  академії молоді.

Більше фото: https://www.facebook.com/osvitaloda