У кадетському корпусі відбувся обласний семінар-практикум «Актуальні питання та перспективи розвитку STEМ-освіти в Луганській області»



Одним із найважливіших питань сучасної освіти є питання про те, як навчити сучасних дітей здатності креативно мислити і створювати інновації. У більшості країн світу одним з інструментів вважають STEM-освіту. В останні роки все більше  закладів освіти України запроваджують технології STEM-освіти у свою діяльність.

21 грудня 2021 року в Луганському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії» відбувся обласний семінар-практикум «Актуальні питання та перспективи розвитку STEМ-освіти в Луганській області».

Елементи STEM-освіти в цьому закладі в останні роки почали впроваджуватися особливо активно: ліцей має комплексну STEM-лабораторію, мультимедійні комплекси, інтерактивні комплекси для кабінетів математики, біології, інформатики.

Учасників семінару привітали Тетяна Ткачова, заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та Антон Дзюба, голова правління Благодійного фонду «Фонд освітніх ініціатив».

У своєму виступі Тетяна Ткачова наголосила на важливості впровадження STEM-освіти в області.  «Є досить багато цікавих оригінальних підходів, напрацювань у цій сфері. Всі вони різні, але йдуть до однієї мети – розвитку творчого мислення.  На сьогодні учень став не споживачем, а замовником знань. Вчитель же став своєрідним наставником, людиною, яка допомагає пояснити, як використовувати потенціал кожної технології для власної користі й користі суспільства», – сказала заступниця директора Департаменту.

Олена Буряк, завідувач кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, координатор із розвитку STEM-освіти у Луганській області, доповіла про основні напрямки STEМ-навчання у закладах освіти Луганської області.

Олена Бардаш, директор комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» виступила з темою: «Впровадження STEМ-освіти – шлях до якісної позашкільної освіти».

Віталій Гончаров, керівник секцій відділення технічних наук комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» розповів про можливості STEM-центру для дослідницько-експериментального напряму позашкільної освіти.

Роботу з використання обладнання STEAM-лабораторії в закладі загальної середньої освіти презентувала Олена Кацинська, директор Гірського ліцею Гірської міської територіальної громади Сєвєродонецького району.

Марина Шашина, вчитель фізики та Петро Шашин, вчитель інформатики військового ліцею поділилися досвідом роботи з питань використання обладнання STEM-лабораторії на уроках фізики та “Захист України” в Луганському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії».  

Під час заходу було обговорено проєкт Концепції розвитку STEM-освіти у Луганській області.

Семінар показав, що STEAM-підхід дозволяє виховати гнучкість та критичне, практично орієнтоване мислення не лише у дітей, а й у вчителів. Застосування STEAM-викладання надасть можливість мати глибоке розуміння як жити у сучасному динамічному світі.