У Києві відбувся Міжнародний форум «Педагогічна еліта України: ціннісні орієнтири»



16 лютого 2023 року директор Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації Юрій Стецюк узяв участь у Міжнародному форумі «Педагогічна еліта України: ціннісні орієнтири».

Організаторами заходу стали Міністерство освіти і науки України, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Національна академія педагогічних наук України та Міжнародна асоціація ректорів педагогічних університетів Європи.

Захід відбувся за участі Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, заступниці Міністра освіти і науки України Віри Рогової, президента НАПН України Василя Кременя, спільноти науковців та освітян України.

У межах заходу Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет та керівниця освітніх ініціатив «The LEGO Foundation» в Україні Оксана Рома передали 25 ноутбуків представникам закладів післядипломної педагогічної освіти.

Передавання ноутбуків здійснено у межах підтримки освіти України, що передбачає забезпечення закладів дошкільної, вищої та післядипломної педагогічної освіти технічними засобами навчання (загалом 300 одиниць) з ліцензійним програмним забезпеченням і ресурсами від The LEGO Foundation.

Нагадаємо, що у межах підтримки відновлення освіти України фундація виділила 110 млн данських крон у березні 2022 року та 100 млн крон у вересні 2022 року. Дотації передбачають імплементацію програм психосоціальної підтримки «Благополуччя дітей і педагогів: дієві інструменти та практики підтримки» та соціально-емоційної підтримки дошкільнят «Peppy Pals», забезпечення технічними засобами навчання закладів дошкільної, вищої та післядипломної педагогічної освіти, а також підтримку інтеграції дітей дошкільного віку в освітніх системах Румунії та Молдови.

Педагогічна спільнота відчуває необхідність у консолідації зусиль українського суспільства та міжнародних партнерів задля удосконалення професійної майстерності педагогічної еліти, напрацювання стратегій неперервної освіти та професійного розвитку, формування якості й безпеки освітнього простору у нових умовах життя. Проведення заходу зумовили соціальні запити модернізації педагогічної освіти у глобальному вимірі безпеки, що передбачають фахівця нової формації – морально зрілого, з усвідомленням національної ідентичності, здатного працювати на деокупованих територіях з дітьми, які певний час перебували під впливом російської пропаганди.

Учасники наукового заходу обговорили актуальні теми у межах панелей:

  • педагогічна освіта впродовж життя;
  • Steam-освіта – High-tech технопарк, Smart-університет;
  • «Освіта для мене – школа для всіх». Заклади освіти: територія безпеки та комфорту.

Нагадаємо, навчання повинно бути безпечним, доступним, якісним та безбар’єрним, – Сергій Шкарлет.