У КИЄВІ ВІДБУЛАСЯ ОСІННЯ СЕСІЯ ЛІНГВІСТИЧНОЇ ШКОЛИ МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ



З 31 жовтня по 4 листопада 2015 року Міжнародний центр дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP у Пущі-Водиці приймав МАНівців, які приїхали з усієї країни, щоб взяти участь у осінній сесії Всеукраїнської профільної лінгвістичної школи. Школа об’єднала дві секції – «Українська мова» і «Англійська мова».

Всеукраїнська лінгвістична заочна школа Малої академії наук України – це освітній проект, орієнтований на поглиблене вивчення української мови, науково-теоретичну й навчально-практичну підготовку до виконання самостійних лінгвістичних досліджень. Вона дає початкові знання з українського мовознавства та основ наукових досліджень. Доступний виклад найважливіших відомостей про мову і методи її дослідження покликаний ознайомити учнів з основною мовознавчою термінологією, методами і прийомами наукового пошуку, актуальними напрямами сучасної лінгвістичної науки. Долучилися до роботи сесії (секція «Українська мова») і юні науковці Луганщини учениці 9 класу Лисичанського багатопрофільного ліцею – Одеяненко Ілля, Цикунцова Аліна та Бутенко Ангеліна – у супроводі керівника секції «Англійська мова» Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді Сокирко О.М.

З метою згуртування слухачів МАН, доцент кафедри культурології Інституту філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, доктор філософських наук Юлія Кравченко проводила вправи на інтеграцію та командоутворення.

Впродовж роботи школи в секції «Українська мова» юні науковці прослухали лекції «Словотвір. Способи словотворення в українській мові», «Лексикографія. Типи словників», «Графіка. Орфографія. Принципи орфографії української мови», «Підготовчий та основний етапи роботи над темою лінгвістичного дослідження». Теорію закріплювали практичними роботами і різноманітними тестами.

З лекцією «Методологічна основа дослідження. Методи лінгвістичного аналізу» Наталія Гальона ознайомлювала як юних любителів української мови, так і дослідників англійської.

Юним дослідникам також були запропоновані цікаві екскурсії містом, НПУ імені М.П.Драгоманова. Незабутньою була зустріч з директором Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П.Драгоманова, доктором філологічних наук, професором Анатолієм Висоцьким.

Вдень учасники шкіл слухали цікаві лекції і спілкувалися з різними викладачами, отримували певний досвід у надбанні нових знань, а потім проводили разом теплі і веселі вечори, мали спільні розваги, а отже, спільні спогади. Всі учасники профільної школи дуже вражені поїздкою і висловлюють велику подяку організаторам за можливість поспілкуватись з учнями інших міст та збагатити свої знання з української та англійської мов.