У Лисичанську педагоги дослідили креативність дітей



1У місті Лисичанську Луганської області 19 травня 2015 року педагоги провели засідання обласної творчої групи з теми «Розвиток креативності дошкільників у різних видах діяльності».

Засідання проводилося з метою демонстрації різноманітних продуктів творчих індустрій в роботі з дітьми дошкільного віку; обміну досвідом серед педагогів, які працюють із дошкільниками; виявлення нових форм і методів роботи, які сприяють становленню творчої особистості.

Для ефективного розв’язання широкого спектру завдань у напряму розвитку творчих здібностей дітей у різних видах дитячої діяльності (логіко-математичної, мовленнєвої, художньої, ігрової тощо) педагогам було запропоновано ознайомитися із досвідом провідних спеціалістів-практиків.

3Немирова Ю. С., вихователь ДНЗ № 2 «Бірюза» (на базі цього дошкільного навчального закладу проводилося засідання творчої групи) разом із дітьми продемонструвала використання в роботі логічних блоків Дьєнеша та кольорових паличок Кюізенера. Педагоги зійшлися на думці, що цей матеріал розвиває логіко-математичні здібності в дошкільників, відкриває в них творчий потенціал.

Здатність до творчості дитини залежить від здатності до творчості педагога, наставника. Цей взаємозв’язок ліг в основу майстер-класу «Розвиток креативних якостей педагога», який провела вихователь-методист ДНЗ №1 Кричун Ю. М.

Робота у творчих майстернях «Конструювання як засіб розвитку креативності» пройшла під супроводом вихователя-методиста ДНЗ № 8 Чумакової О. А. Педагогам була надана можливість випробувати нові види конструкторів і власноруч побудувати з них вироби.

4Вихованці ДНЗ № 4 «Росинка» продемонстрували педагогам напрям музично-театрального розвитку дітей. Значне зацікавлення у глядачів викликав   використаний метод асоціативно-метафоричних зображень.

Самопрезентація креативного дошкільника Тимофія Плетньова (ДНЗ № 6 «Чайка») стала наочною ілюстрацією до теми взаємодії педагогів, батьків та дітей.

Підбили підсумки засідання та визначили шляхи впровадження інноваційних методик щодо розвитку креативної всебічно розвинутої особистості Наталія Чумак, методист кафедри педагогіки  та психології ЛОІППО, Наталія Лагдан, головний спеціаліст Лисичанського міського відділу освіти,  Наталія Петрова, методист Лисичанського методичного центру.

Загалом засідання творчої групи, яке пройшло згідно з планом роботи Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, містило  актуальну інформацію та сприяло оволодінню педагогами новими знаннями, уміннями та навичками, необхідними для виховання всебічно розвинутої особистості.