У Луганській області відкрито освітні центри «Донбас – Україна» та «Крим – Україна»



09 червня 2020 року в університетах та коледжах області розпочали роботу 9 освітніх центрів «Донбас – Україна», звернувшись до яких вступники з тимчасово окупованих територій можуть вступати без ЗНО до українських закладів освіти.

Роботу освітніх центрів організовано в Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля, Луганському державному університеті внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка, Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка, Луганському державному медичному університеті, Луганському національному аграрному університеті, Первомайському індустріально-педагогічному коледжі, Рубіжанському індустріально-педагогічному коледжі, Лисичанському державному гірничо-індустріальному коледжі, Коледжі Луганської державної академії культури і мистецтв. Контактні дані освітніх центрів розміщено за посиланням: http://oblosvita-lg.gov.ua/для-жителів-донбасу-і-криму-2.

Цього року освітні центри Луганщини працюватимуть також із абітурієнтами з Криму, адже у 8-ми з них (крім Коледжу Луганської державної академії культури і мистецтв) організовано роботу освітніх центрів «Крим – Україна».

За інформацією Міністерства освіти і науки, у 2020 році мешканці тимчасово окупованих територій можуть вступати за спрощеною процедурою до понад 100 університетів, підпорядкованих МОН, МОЗ, МВС та Мінкульту. Перелік цих вишів – http://oblosvita-lg.gov.ua/для-жителів-донбасу-і-криму-2.

Вступники з тимчасово окупованих територій, які не мають українського документа про освіту, можуть отримати його через освітній центр, який направить їх у школу при освітньому центрі для складання двох іспитів державної підсумкової атестації з української мови та історії України. Також їм потрібно буде скласти один вступний іспит, який встановлює заклад вищої освіти.

Покрокова інструкція для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій: http://oblosvita-lg.gov.ua/для-жителів-донбасу-і-криму-2.

У робочі дні з 9:00 до 18:00 працює безкоштовна гаряча лінія для вступників із тимчасово окупованих територій (0-800-504-425).

Пам’ятаймо, що всі українські випускники, незалежно від місця навчання, мають рівні права на здобуття освіти. Звертаючись до учнів з тимчасово окупованих територій, вкотре наголошуємо: вас з нетерпінням чекають у освітніх центрах «Донбас – Україна» та «Крим – Україна», бо ви потрібні Україні, а Україна потрібна вам!