У Регіональному центрі професійної освіти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка створено стартап «Еко-мода»



Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку, виконавець соціального проєкту ДТЕК «Енергоефективні школи: нова генерація», проводила конкурс стартапів «Екомрія». Метою конкурсу було привернення уваги громадян до екологічних проблем та пошуку шляхів поліпшення ситуації, починаючи із себе. Конкурс також сприяв підвищенню відповідальності за можливі дії, які погіршують екологію в нашій країні та світі. 

Наш стартап «Еко-мода» став переможцем та увійшов до 30-ти найкращих з 611-ти проєктів, отримавши грант на придбання розпошивальної швейної машини Janome CoverPro ІІ для обробки трикотажних виробів вартістю 9658 грн.

Екоактивісти Відокремленого підрозділу «Регіональний центр професійної освіти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка», які здобувають професію «Кравець», постійно приділяють увагу екологічним проблемам, починаючи із себе. Реалізуючи проєкт «Еко-мода», наші фахівчині здійснюють апсайклінг одягу (створення із старих речей нових), а також займаються його ремонтом та редизайном.

Ці вироби використовуються для забезпечення матеріальних потреб дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, малозабезпечених сімей, ВПО та інших здобувачів освіти із соціально вразливих категорій, також реалізуються на благодійних ярмарках, майстер-класах, виставках.

У рамках стартапу «Еко-мода» ми створили ужиткові речі: наволочки, простирадла; серветки, прихопки; одяг: спортивні костюми, жіночі блузи, жилети, ремонт та редизайн джинсів; еко-сумки, торбинки, мішечки для продуктів; чохли для смартфонів; обкладинки для книг з тканини; подушки для стільців;  дизайнерські подушки з чоловічих сорочок; предмети декору.

Сьогодні індустрія моди на третьому місці із забруднення довкілля після видобутку нафти й сільського господарства. Щосекунди у світі спалюють вантажівку з речами. Тому виготовлення одягу з перероблених речей  – нова перспективна галузь для України, її розвиток дозволятиме зменшити об’єми текстилю, який викидається на сміттєзвалища, і просуватиме на ринок новий сегмент бізнесу та дизайну – екологічно безпечний.

Стартап «Еко-мода» таким чином розвиватиме у здобувачів освіти не лише творчий та професійний потенціал, а й виховуватиме у них свідоме ставлення до природи та суспільства.