У Рубіжному підбивають підсумки експерименту з екологічного виховання



P1840439+=У місті Рубіжному Луганської області 19 травня 2015 року відбувся   регіональний науково-практичний семінар «Психолого-педагогічний супровід екологічного виховання дітей дошкільного віку». У семінарі взяли участь керівники експериментальних навчальних закладів, завідувачі та вихователі-методисти ДНЗ.

Учасники заходу ознайомилися з попередніми результатами експерименту регіонального рівня з екологічного виховання, який проводився у КДНЗ «Ясла-садок № 6 «Яблучко» Рубіжанської міської ради. Цей заклад отримав статус експериментального у 2010 році, і з того часу проводив дослідно-експериментальну роботу на тему «Психолого-педагогічний супровід екологічного виховання дітей дошкільного віку».

Зі словами привітання до учасників звернулася Олена Обаполенко, начальник управління освіти Рубіжанської міської ради, а Ольга Касьянова, проректор із наукової роботи Луганського ОІППО, підсумувала результати дослідно-експериментальної роботи.

Про особливості експерименту розповіла Галина Жигаліна, завідувач КДНЗ № 6. За її словами, дослідження проводилося з метою пошуку шляхів формування екологічного мислення як невід’ємного  компоненту екологічного виховання дітей дошкільного віку. Науково-методичне забезпечення експерименту здійснював Луганський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Дослідно-експериментальна робота складалася з п’яти етапів (підготовчий, діагностико-концептуальний, формувальний, контрольно-узагальнюючий, корекційний).

У рамках дослідження педагоги «Яблучка» займалися проектною та експериментально-пошуковою діяльністю, влаштовували акції, конкурси та екологічні свята, організовували туристичні походи та екскурсії, проводили заняття зі спостереження, ініціювали екологічні рейди, а також заснували екологічний театр.

Було розроблено якісно новий підхід до підвищення рівня професійної майстерності педагогів і результатів їх педагогічної діяльності, який використовувався на  педрадах, семінарах-практикумах, проблемно-теоретичних семінарах, консультаціях, круглих столах, вікторинах, у кружковій роботі та роботі гуртка «Зелений друг».

Завершуючи доповідь, Галина Жигаліна зауважила, що за свою роботу ясла-садок № 6 отримав 8 нагород, серед яких – дипломи та медалі міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти».

Практичний психолог КДНЗ № 6 Марат Тавадян доповів, що результати анкетування свідчать про покращення рівня екологічної освіти дітей, батьків та педагогічного колективу.

Значну зацікавленість в учасників семінару викликав екологічний гурток, про роботу якого розповіла Олена Черепівська, керівник гуртка КДНЗ № 6. Неординарним виявився проект «Екологічний театр», який презентувала вихователь-методист КДНЗ № 6 Світлана Бондаренко.

P1840453+=P1840506+=

Справжнім подарунком для учасників семінару стала театральна   вистава «Козявочка» (за мотивами однойменної казки Д. Маміна-Сибіряка), у виконанні вихованців КДНЗ № 6.

Загалом семінар сприяв обміну досвідом серед освітян, розширенню кола професійних контактів, поглибленню знань з проблем дослідно-експериментальної роботи у представників педагогічної спільноти.