Фінальний етап МАНівського конкурсу дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів



dsc_0775З 27 по 29 вересня у м. Києві відбувся фінал конкурсу дослідницьких робіт для учнів 6–8-х класів, який зібрав пошукові роботи від 107 школярів із 21 області України. Конкурс проходив у два етапи.

dsc_0585На відбірному етапі, що проводився у заочній формі, журі, ознайомившись з роботами конкурсантів, визначило фіналістів у чотирьох номінаціях: «Альтернативна енергетика», «Енергозбереження у побуті та навчальному закладі. Екобудинок», «Енергія та довкілля», «Популяризація енергозберігаючого способу життя». На фінальному етапі учасники захищали свої дослідження у формі учнівської конференції.

dsc_0577Юні науковці Луганщини гідно представили нашу область у номінаціях «Альтернативна енергетика» та «Енергозбереження в побуті та навчальному закладі. Екобудинок» та посіли ІІІ почесні місця за своїми напрямками. Учень  9 класу КНВК «Сватівська загальноосвітня школа І ступеня – гімназія» Щербак Сергій, розкривши позитивні та негативні сторони використання сонячних батарей у побуті, виявив, чи можливе впровадження сонячних батарей у різні сфери суспільства, і за яких умов це виправдано. Криворучко Аліна, учениця 9 класу Рубіжанської середньої загальноосвітньої школи І-ІІ ст. № 1,  проаналізувала використання вітрової енергетики в Луганській області та прорахувала доступність вітрової енергії для забезпечення побутових потреб на прикладі окремої сім’ї.  Таким чином, представники номінації «Альтернативна енергетика» дійшли висновків, що альтернативні джерела енергії можуть цілком забезпечити задовільний рівень життя, якщо будуть знайдені відповідні за вартістю методи їх перетворення.

dsc_0608А ось Войтенко Михайло, учень 7 класу Підгорівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. у рамках номінації «Енергозбереження у побуті та навчальному закладі. Екобудинок», досліджуючи альтернативну енергетику та ресурсозбереження, зробив висновки, що найбільш сприятливим з технічної та економічної точки зору для України є проведення політики енергозбереження, що має правовий статус.

dsc_0793-1Юні науковці з користю провели свій час. Крім самого змагання учні відвідали тематичні лекції, ознайомилися з історичними пам’ятками столиці і побували на екскурсії в Державному політехнічному музеї при Київській політехніці, де побачили досягнення українських науковців – всесвітньо відомі зразки авіації, космонавтики, військової техніки.

  • Мені дуже сподобалась наша поїздка. Вона збагатила мене новими знаннями та корисним досвідом. Вразили цікаві та пізнавальні екскурсії. Особливо приємним було спілкування з однолітками з усіх куточків України. Ми обмінялися досвідом та потоваришували. Було файно! – поділилася враженнями учасниця конкурсу Криворучко Аліна.

Під час церемонії закриття змагання діти отримали від президента МАН Станіслава Довгого збірку, до якої увійшли тези наукових розвідок фіналістів.