Фінальний етап турніру юних хіміків



1У місті Хмельницькому протягом шести днів (30.10-04.11.2016) проходив XXIV Всеукраїнський турнір юних хіміків.

Цьогоріч Хмельницький інститут післядипломної педагогічної освіти та Хмельницький спеціалізований ліцей-інтернат приймали 19 команд із Хмельницької, Харківської, Одеської, Львівської, Луганської, Полтавської, Волинської, Житомирської, Тернопільської областей та м. Києва.

Турнір є значущим заходом в освітній та інтелектуальній сфері України, щороку підтверджуючи високий рівень знань обдарованих школярів з хімії.

До складу збірної команди знавців речовин, реакцій і формул нашої області увійшли: Адамян Давид (капітан команди), Лабзова Олександра, Голуб Віталій – учні середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 10 м. Сєвєродонецька; Сухіна Дар’я та Шевелюк Віталія – учениці комунального навчально-виховного комплексу «Рубіжанський ліцей» Рубіжанської міської ради Луганської області.

2Підвищивши рівень знань з улюбленого предмета та проявивши здатність до наукових пошуків,  наша команда під керівництвом Захарової Ольги Іванівни, кандидата хімічних наук, доцента кафедри загальної та фізичної хімії Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Сєвєрін Лариси Євгенівни, вчителя хімії середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 10 м. Сєвєродонецька, а також керівника команди й секції хімії Фастовецької Катерини Валеріївни, доцента кафедри екології Інституту хімічних технологій Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, набула вмінь правильно та грамотно дискутувати, чітко висловлювати свої думки, ефективно та раціонально вирішувати завдання відкритого типу (таких, що не мають остаточного і однозначного рішення) .

У ході запеклої та дуже цікавої гри  наша команда здобула навички та вміння переконливо представляти свої рішення у вигляді наукової доповіді і відстоювати їх у дискусіях з іншими учасниками та членами журі, за що отримала  диплом учасника та цінні призи – цифрові носії інформації і корисну літературу про ліси Поділля. Найціннішим здобуттям можна вважати незрівнянний досвід, якого набули діти та керівник: команда провела тиждень серед найталановитіших дітей-хіміків, відомих та визнаних науковців і педагогів – журі, спробувала себе в якості наукових доповідачів, опонентів та рецензентів.

34Члени журі відзначили команду нашої області почесними грамотами «За сміливість та віру в перемогу», керівника команди «За активну участь у підготовці команди» й учасницю нашої команди Сухіну Дар’ю «За позитивність, якій не заважають труднощі полеміки», а також наголосили на несподіваному  зростанні  командної гри протягом першого конкурсного дня та запросили до обов’язкової участі у наступних турнірах.

5У передостанній день всі учасники мали можливість відвідати найстарішу з усіх, що є на землях Поділля, Меджибізьку фортецю.

З таким позитивним настроєм команда повернулася до рідної області, щоб уже зараз почати підготовку до турніру, що відбудеться наступного року.

Наостанок слід висловити слова подяки організаторам та господарям турніру за добре ставлення до команди й за всі ті теплі слова, що команда почула на свою адресу.