Хіміко-біологічна школа відкрила наукові двері для МАНівців



Національний центр «Мала академія наук України» з 30 червня по 7 липня 2017 р. на базі Міжнародного центру дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP у м. Київ (Пуща-Водиця) провів Всеукраїнську літню хіміко-біологічну школу. У роботі школи взяли участь 39 молодих науковців з усіх куточків України. Луганську область представили 2 учасника-члена МАН: Ларіонова Марія та Лисих Марина (м. Рубіжне).

Така багатоаспектна наука як хімія, була представлена молодим науковцям у розрізі теми «Хімія координаційних сполук».

  • Ми визначали вміст речовин у комплексних сполуках, застосовували тонкошарову хроматографію для дослідження ліпофільних пігментів рослин. Це було дійсно цікаво і корисно. Робота у лабораторіях значно глибше розкрила для нас хід хімічних реакцій і процесів. – ділиться враженнями від роботи у науковій школі Лисих Марина, учениця 10 класу КНВК «Рубіжанський ліцей» Луганської області.

Одну з важливих біологічних галузей, а саме популяційну, детально розглядали молоді науковці методом лабораторних досліджень. Розуміння процесів популяції організмів, їх зміни та взаємодію, популяційні аспекти екології, еволюції, процесів відтворення, старіння та смерті розкрили перед учнями викладачі, як у теоретичному, так і практичному курсі. Життєві форми рослин, просторова структура популяцій – саме такими були лабораторні роботи, в яких з цікавістю брали участь молоді науковці.

Усі учні літньої школи прослухали курс лекцій з хімії та біології, працювали в лабораторіях на базі Міжнародного центру дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP, пізнали багато нового, спілкувалися з однолітками. По завершенню роботи школи кожен учень отримав свідоцтво, деякі – цінні подарунки за гарно виконані творчі завдання. Окрім набутих наукових знань, учасники школи збиралися гуртом вечорами, переглядали цікаві фільми на проекторі, грали у волейбол, бадмінтон, проводили змагання з інтелектуального гумору.

Завдяки заняттям школярі дізналися про етапи наукового дослідження, правила виконання роботи і критерії її оцінювання. Отримали чимало цінної наукової літератури: посібників, методичних матеріалів, які використають при підготовці своїх майбутніх досліджень.

МАНівці покинули творчу і дослідницьку територію MANLAB.CAMP, яка «прихистила» їх для реалізації наукових прагнень, і взяли із собою більше, ніж мали до того, ‒ школа подарувала кожному глибокі знання та вміння дивитися на звичайні речі з наукової сторони.