Цього року – термомодернізація, у наступному – капітальний ремонт приміщень: Сергій Гайдай відкрив школи-учасниці проєкту «Велике будівництво»



У рамках робочої поїздки очільник області відвідав школи у Лисичанську та Сєвєродонецьку, де ознайомився з результатами виконання Національної програми Президента України «Велике будівництво», а також взяв участь в урочистостях з нагоди Дня знань.

Цього дня ЗОШ № 14 у Лисичанську окрім 1 вересня святкувала ще й знаменну подію у житті школи – 30-й ювілей від початку своєї роботи.
У вітальному слові до учнів та педагогів голова облдержадміністрації наголосив: «Усі дорослі заздрять дітям, адже шкільні роки є найяскравішими у вашому житті. Наразі це найбезпечніший період життя – батьки та педагоги відповідають за вас, проте настане час, коли ви матимете взяти усю відповідальність на себе. У дорослих все не зовсім легко, не зовсім просто, але все буде залежати виключно від вас. Головне завдання влади – робити все, щоб школи виглядали так гарно, щоб тут було тепло та комфортно навчатися». Також він пообіцяв керівникам навчального закладу зробити внутрішній ремонт шкільних приміщень.
У 32 класах лисичанської школи № 14 навчаються 822 учні, з них 11- інклюзивно. Заклад працює за принципом модульного навчання та екстернатного – для дітей з непідконтрольних територій. Вже 12 років на його базі проводиться ЗНО.
У 2020 році у рамках програми Президента України «Велике будівництво» виконано утеплення та оздоблення зовнішніх стін та цоколю, утеплення та заміна покрівлі, заміна віконних блоків та зовнішніх дверних блоків, улаштування пандусу, навісу та, укосів, встановлення пожежної сигналізації. Як результат, економія енергоресурсів складе 379,8 Гкал/рік. На реалізацію проєкту було виділено 12,9 млн грн.
Наступною школою, куди завітав голова Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації, стала загальноосвітня школа № 10 міста Сєвєродонецька.
«На цьому святі головними мають бути тільки вчителі. Наша справа маленька – дати вам можливість працювати та виховувати дітей у належних умовах. Усе інше залежить тільки від вас, шановні педагоги. Учні, хочу вам побажати закласти тут, у вашій школі, міцний фундамент зі знань, які будуть супроводжувати усе ваше життя», – сказав у вітальному слові Сергій Гайдай.
У 24 класах школи № 10 навчається 641 учень, організовано інклюзивне навчання для одного учня та педагогічний патронаж для одного учня.
У рамках програми Президента України «Велике будівництво» цьогоріч реалізується реконструкція (термомодернізація) будівлі школи. Ремонтні роботи були необхідні освітньому закладу для енергозбереження приміщення. Виконані роботи з утеплення та оздоблення зовнішніх стін, утеплено горище, фундаменту, замінено вікна та зовнішні двері, утеплення фундаменту.
Обсяг фінансування у 2020 році склав 9,5 млн грн. Всього профінансовано 6,88 млн грн. Стан виконання робіт становить 70 %. Плановий термін завершення виконання робіт – 30 жовтня 2020 року. Внаслідок впровадження даного проєкту економія енергоресурсів складе 379,8 Гкал/рік.
Відвідуючи сєвєродонецьку ЗОШ № 5, очільник Луганщини звернувся до педагогів та подякував за їх самовіддану працю: «Дуже хочеться, щоб іноді ваші учні поверталися до вас зі словами вдячності за вашу роботу, за ваш час, за ваші нерви, які вони будуть вам тріпати. Сподіваюсь, що шкільну пору вони будуть згадувати і дякувати за внесок у формування їх особистості зі шкільної парти».
У 20 класах ЗОШ № 5 навчається 536 учнів, організовано інклюзивне навчання для семи учнів, педагогічний патронаж здійснюється для двох учнів.
Цьогоріч у рамках програми Президента України «Велике будівництво» реалізовано проєкт реконструкції (термомодернізації) будівлі ЗОШ № 5. Виконано роботи з утеплення та оздоблення зовнішніх стін, утеплено горище, замінені вікна та зовнішні двері, виконано капітальний ремонт вхідної групи, утеплення та оздоблення фундаменту, улаштування пандусу, піддашків та навісів над запасними входами. Впровадження даного проекту зекономить 379,8 Гкал/рік енергоресурсів. В поточному році фінансування робіт здійснюється також за рахунок коштів ДФРР та обласного бюджету на загальну суму 8,512 млн грн.
Директори шкіл, щиро подякували за «нові, яскраві обличчя» своїх навчальних закладів, але поскаржилися, що самотужки зробити їх такими ж сучасними зсередини не в змозі. Тож Сергій Гайдай пообіцяв продовжити ремонти шкіл в наступному році.