Через духовну реформацію  – до відродження нації!



Реформація – це важливе явище європейської культури, яке змінило хід історії. Мартін Лютер, видавши в жовтні 1517 року свої «95 тез», поклав початок важливим змінам, які згодом охопили всю Європу, а соціальні феномени, народжені Реформацією, дотепер залишаються одним з найвизначніших досягнень людства.

На виконання Указу Президента України № 357/2016 від 26.08.2016 «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації» у навчальних закладах Луганської області протягом лютого-травня 2017 р. були проведені різноманітні заходи з нагоди цієї знакової події світової історії: «Реформація – народження нової Європи»,  «Реформація і сучасна Україна», «Багатство  ̶ в різноманітності. Релігійні конфесії в Україні», «Історичні портрети діячів Реформації» тощо.

Так, учні ДПТНЗ «Лисичанський професійний гірничо-промисловий ліцей»  узяли участь у літературно-історичних читаннях «Пам`ятки духовної культури», а у гуртожитку ДНЗ «Сєвєродонецький професійний ліцей» відбувся круглий стіл «Від реформації серця – до реформації країни», під час якого було обговорено значення феноменів Реформації для сучасного світу й України.

Цікаво та незвично відзначили цю подію у Рубіжанському професійному хіміко-технологічному ліцеї: по ліцейському радіо транслювались видатні твори духовної християнської музики, а на урок-презентацію «Видатні діячі протестантизму» було запрошено священнослужителів різних християнських конфесій.

З метою усвідомлення учнівською молоддю та донесення до місцевих громад здобутків Реформації для Європи та України прес-центри навчальних закладів виготовили інформаційні бюлетені, буклети, у бібліотеках створено тематичні папки та полиці.

Світ швидко змінюється, з`являються і зникають міста і держави, тільки християнство продовжує нести світло й вселяти надію. Упевнені, проведені заходи посіяли зерна добра й людяності в душах наших учнів.