ЧЕРКАЩИНА – ДУХОВНИЙ ЦЕНТР УКРАЇНИ



OLYMPUS DIGITAL CAMERA3–5 червня 2015 року на базі комунального закладу «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради» відбувся Всеукраїнський семінар-практикум керівників, методистів наукових відділень історії МАН України за темою «Формування історичної свідомості дітей та молоді засобами науково-дослідницької діяльності».

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПредставники з 18 областей України взяли участь у заході, щоб ознайомитися із системою роботи з обдарованими дітьми у галузі історії в Черкаському обласному територіальному відділенні МАН України, розглянути інноваційні форми роботи з учнями і обговорити актуальні проблеми діяльності Малої академії наук.

Під час пленарного засідання учасників семінару привітали Лісовий Оксен Васильович, директор Національного центру «Мала академія наук України», Мойсієнко Василь Миколайович, проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Омельченко Дмитро Григорович, заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Давиденко Людмила Василівна, директор КЗ «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради».

12У рамках обміну досвідом з формування історичної свідомості дітей та молоді відбулися зустрічі з науковцями та викладачами Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Державного вищого навчального закладу «Київський університет управління та підприємництва», Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України, Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» та ведучими педагогами Черкащини, які представили до уваги свої наробки з питань роботи з обдарованою молоддю.

Засобами музейної педагогіки виховують молодь у навчальних закладах на батьківщині Тараса Григоровича Шевченка – у Звенигородському районі. Музей Т. Г. Шевченка та об’єкти Національного історико-культурного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» – це духовний центр українців та шанувальників українства. Учасники семінару-практикуму ознайомилися з досвідом роботи з обдарованими дітьми в Шевченківській загальноосвітній спеціалізованій школі-інтернаті з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю Звенигородської районної ради.

В останній день роботи на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького був проведений круглий стіл, під час якого обговорювалися аспекти співпраці в системі “МАН України – ВНЗ”. Учасники семінару ділилися своїми здобутками, піднімали проблемні питання та говорили про перспективи розвитку відділення історії Малої академії наук України.