Школа громадської та волонтерської участі та патріотичного виховання



З 13 по 16 квітня 2016 року у м. Києві на базі Міжнародного центру дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP відбулася школа громадської та волонтерської участі та патріотичного виховання.

Організаторами проведення стали Національний центр «Мала академія наук України», Молодіжна ініціатива «Серце в долоньках», Благодійною фундацією «Діти надії та любові» та Центром Політичних Студій та Аналітики. Метою школи є виховання громадської свідомості учнівської молоді України шляхом неформального інтерактивного навчання, надати молоді інструменти та завдання для реалізації суспільно-корисних ідей та проектів через навчання основам проектного менеджменту та сприяння їх реалізації.

Активну участь у роботі Школи взяла і  учнівська молодь Луганщини. Вісім учнів нашої області отримали запрошення до м. Києва для роботи у проекті:

з Кремінського району

  • Ладик Оксана, Єсауленко Крістіна, учениці 8 класу Красноріченської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів;
  • Васильченко Владислав, учень 9 класу НВК «Єпіфанівська ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ»
  • Шмельова Анастасія, Кабаргіна Варвара, учениці 9 класу Кремінської щколи-гімназії;
  • Якуніна Яна, учениця 10 класу Кремінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2;

з Новоайдарського району:

  • Жигунов Іван, учень 8 класу Денежниківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів;

з Сватівського району:

  • Коростильова Анастасія, учениця 9 класу НВК Сватівська загальноосвітня школа І-ступеня-гімназія.

Заняття Школи сформували в учасників усвідомлення своєї ролі у громаді, участі та можливостей впливу на її розвиток, поглибили розуміння понять «громадянське суспільство», «громада», «відповідальна участь», «цінності». 

Навчання проходило в ігровій та творчій атмосфері із застосуванням неформальних інтерактивних методик “leaning by doing” з досвідченими тренерами і викладачами. Важливими елементами в роботі була: гра, самоорганізація, самоконтроль, заохочення, творчість, робота в команді.

Програма школи складалася з теоретичних та практичних сесій на тему мого покликання і місця в світі, мого місця в громаді, розмови про цінності, лекцією про громадянське суспільство, занять з філософії для дітей, презентацій учасників про їхні школи, творчих майстер-класів, роботи в групах по написанню власних проектів та розробки власних ініціатив в своїх громадах. 1 сесія – знайомство між членами групи у ігровій формі. 2 сесія – «менеджмент», 3 – 4 сесії були присвячені командній роботі, активності, формуванню якостей лідера. Під час роботи у них дітей ознайомили з правилами створення проектів, після чого учасники самі розробляли проекти. Остання – 5 сесія – презентація проектів.

Захопили учасників школи і такі ігрові форми спілкування, як арт-терапія (діти з закритими очима уявляли свою мрію а потім малювали її), «Братіна», «Територія творчості» тощо.

«Школа… Це чудове місце, де можна спокійно сісти і подумати. Не треба нічого боятися, кудись поспішати, але треба діяти. І не треба забувати про те, що саме ми створюємо світ, прекрасний світ!» – поділилася думками учасниця Школи Шмельова Анастасія.

По поверненню додому учні завзято готують свої проекти, щоб захистити їх у майбутньому. Ми бажаємо їм успіху.