Щоденник проекту «Змінимо країну разом!»



День восьмий, 01 травня 2017

Подорож замками «Золота Підкова Львівщини»

Замки Львівщини є основними туристичними принадами довкола Львова. Їх неповторна архітектура, містична історія та мальовничі пейзажі завжди приваблювали людей з усіх куточків нашої планети. Найкращим зразком історичної архітектури, збереженим на території області, є славнозвісна «Золота підкова Львівщини», до якої належать: Олеський, Підгорецький та Золочівський замки. Олеський замок – це один із найдавніших збережених замків в Україні (XIII-XVII ст.). Тут народився польський король Ян ІІІ Собеський. Існує багато легенд про його народження та про історію кохання дочки власника замку. Споруда славиться однією з найбільших у Європі колекцією середньовічної дерев’яної скульптури. У замку розташований 42-метровий внутрішній колодязь.

Підгорецький замок збудували на замовлення гетьмана Конєцпольського. У XVIII ст. це був один із найкрасивіших замків Європи. Архітектор Андреа дель Аква поєднав ренесансний палац з бастіонними укріпленнями. Біля замку розмістився парк, що є пам’яткою садово-паркового мистецтва. Через дорогу зберігся до наших днів костел Святого Йосифа. Кажуть, у замку живе привид Білої пані, яку замурували у стіну.

Золочівський замок побудований у 1534 році, хоча сучасного вигляду набув у 1634 р. Упродовж довгого терміну, замок служив як оборонна фортеця. Він був добре захищений, його оточували вали з бастіонами та сухі рови. Замок реконструювали, відновили деякі зали. Велику цінність мають Великий та Китайський палаци, збудовані на його території. На замковому подвір’ї розміщені кам’яні брили з дивними знаками, які ще досі не розгадані.

Відвідування трьох найвідоміших замків в Олеську, Підгірцях та Золочеві, вразило різноманіттям архітектури та глибиною історії, перенесло в грізну пору середньовіччя, епоху воєн та визвольних змагань. Мандруючи маршрутом замків, мимоволі можна стати свідками найцікавіших історичних подій та інтриг, які відбувалися у цих багатовікових кам’яних стінах.