Юні дослідники-природознавці Луганщини долучились до формування майбутнього агробіології України



Сьогодні, як ніколи в Україні стає питання формування нової генерації науковців-аграріїв, повернення поваги до людини, яка працює на щедрій українській землі та зберігає її родючість. Тому невипадково Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України започаткував проведення Всеукраїнського зльоту юних дослідників-природознавців аграрного спрямування, який цього року проходив в місті Києві з10 по 13 червня.

 Цей захід проводився за ініціативи Міністерства освіти і науки України на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Враховуючи актуальність цього напрямку роботи з учнівською молоддю до його проведення долучились Інститут біохімії їм. Палладіна НАН України, Національний ботанічний сад їм. М. Гришка НАН України, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут їм. І. Сікорського», Національний університет біоресурсів і природокористування України, Компанія «Сингента Україна», Музей популярної науки і техніки «Експериментаріум», Національний Центр «Мала академія Наук України». Тому всі чотири дні, поки проходив зліт, були дуже насиченими подіями, конкурсами, практичними заняттями.

Діти з багатьох областей України, призери Всеукраїнської інтернет-олімпіади «Крок до знань – 2019», учасники Всеукраїнської літньої Стартап-Школи «Start Chemist”, дослідники-природознавці стали учасниками науково-практичної конференції, де презентували науково-дослідницькі роботи та проекти, представляли себе «Я❤️Київ».

Команда дослідників-природознавців з Луганської області, яка доречі вперше приймала участь у такому заході, стала свідком непростого і в той же час цікавого процесу роботи компанії «Сингента» в Україні. Цілий день діти перебували в місті Біла Церква на експериментальних полях і в лабораторії цієї компанії. Юних експерементаріів залучили до ІФА-діагностики патогенна насіннєвих і рослинних матеріалів, встановлення рівня гібридів соняшнику й кукурудзи. Також проводилась фітоекспертиза рослинного матеріалу. Це був незабутній день навчального практикуму. Діти не тільки отримали певні знання з методики проведення сучасної експертизи рослинного матеріалу. 

Також цікавим був навчальний день на базі Національного ботанічного саду їм. М. М. Гришка НАН України. Учасники вивчали методики формування пальметних яблунь і груш. Сад формування плодових рослин цього ботанічного саду здався учням справжнім Версалем. Їх вразили красиві і привабливі форми плодових дерев, які формувались ще з давніх часів! 

Багато нового змогли побачити діти  і в день, коли для них проводили  експерементальне «Хімік-шоу» від Музею популярної науки і техніки «Експерементаніум».

Саме так формується новий погляд на сучасність і актуальність вибору майбутньої професії, пов`язаної з аграрною промисловістю.

Напередодні закінчення заходу його учасники відвідали Національний академічний театр оперети.  Вистава «Маруся Чурай», яку мали змогу подивитись діти стала чудовим подарунком  до завершення заходу! 

Під час урочистого закриття всі учасники від Луганської області отримали сертифікати за успішне проходження курсу «STEM-освіта» з агробіологічного напряму. 

Делегація Луганської області щиро вдячна організаторам Всеукраїнського зльоту юних дослідників – природознавців за позитивні емоції, нові знання і навчання!