Юні натуралісти Луганщини взяли участь у Всеукраїнському фестивалі патріотичних дій



Патріотизм, в сучасних дуже складних умовах, які випали на долю нашої держави, для всіх українців став саме тим соборним явищем, яке сплачує націю. Він пронизує всі дії людей, як дорослого, так і молодого покоління. Зараз люди, які безмежно люблять свою Батьківщину, не піддаються сумнівам. Повага до такої людини зростає через її дії. Будь то самовіддана робота в полі, на виробництві, опанування новими знаннями в школі, чи охорона природи рідного краю – все це несе в собі елемент патріотизму, сприяє зміцненню країни, розумінню, що ми, якими б різними не були –  єдині, бо нас єднає наша Україна, від степової світанкової Луганщини на сході до сонячного Закарпаття на заході, від смарагдової Чернігівщини на півночі до яскраво аквамаринового Криму (який обов’язково повернеться до України) на півдні.

Напередодні Дня Конституції України, 24-27 червня 2019 року в місті Києві на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки відбувся Всеукраїнський фестиваль патріотичних лій, присвячений 28-ої річниці Незалежності України. До участі в ньому були запрошені юні натуралісти з усіх областей України, які стали учасниками еколого-натуралістичних заходів патріотичного спрямування.

Цього річ, завдяки тому, що у березні 2019 року був відкритий Луганський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, Луганську область на цьому заході мали змогу представити вихованці творчих об’єднань Комплексу позашкільної роботи з дітьми та юнацтвом Рубіжанської міської ради Абдурахманова Тетяна та Михайлова Дар’я,  Лисичанського Центру позашкільної роботи зі школярами та молоддю Коряк Поліна та Чудакова Ганна. Керівником делегації була методист Луганського ОЦЕНТУМ Алтухова Наталія Валеріївна.

Організатори Всеукраїнського фестивалю патріотичних дій створили для його учасників доброзичливу атмосферу, яка спонукала дітей до спілкування, творчої співпраці, бажанню донести до всіх свої прагнення щодо збереження та примноження краси і багатства рідної землі. 

Під час урочистого відкриття Фестивалю патріотичних дій з вітальним словом виступив директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді доктор педагогічних наук, професор Володимир Валентинович Вербицький, виступили дитячі творчі колективи позашкільних навчальних  закладів міста Києва.

А далі кожна область презентувала себе у «Творчому юнатівському марафоні патріотичних справ». Веселими піснями, запальними танцями, докладними доповідями прославляли діти свою любов до рідного краю. Розповідали скільки корисних справ роблять для своїх міст та селищ, розповідали про себе і довкілля. Під час виступу делегації Луганської області її керівник, Алтухова Наталія, описуючи красу Луганщини, нагадала вірши Бориса Грінченка про життєдайну красу природи, яка зцілює «намучені серця» та «воскресає надії знову», які він написав працюючи вчителем в нашій області. Поліна Коряк і Ганна Чудакова розповіли про свої спостереження  важливого природного водного ресурсу Луганщини – річки Сіверській Донець. На завершення виступу нашої делегації Абдурахманова Тетяна з Рубіжного продемонструвала колективні роботи гуртка «Природний мікс» та на згадку про Луганщину залишила сувенір, створений власними руками : маленьку поробку з полотняного матеріалу у вигляді серця, як частку свого серця «з любов’ю до всієї України».

Другий день Фестивалю проходив у вигляді патріотичних майстер-класів від волонтерів «Українського Національного Легіону». Добровольчі військові ретельно розповіли про поводження зі зброєю, поведінки при знаходженні вибухових пристроїв, докладно і цікаво пояснили механізм надання першочергової допомоги. Всі діти мали змогу, в ігровій формі, на деякий час стати «снайперами», «саперами» і «медбратами».  Діти уважно слухали і розуміли важливість інформації, яку їм надавали дорослі  військовослужбовці. Це спілкування було невимушеним, приємним і корисним. Отримані знання та навички зміцнили фундамент патріотизму в душах дітей.  А ввечері на дітей чекав Київський національний академічний театр опери, де вони побачили колоритну виставу «Сорочинський ярмарок», яка і є національним духом українців.

Наступного дня була екскурсія до Національного музею історії України. Повчальним та близьким до серця  луганчан став розділ, присвячений збройному протистоянню на Донбасі, справжнім причинам та наслідкам цієї трагічної події в такої ще коротенької історії незалежної України ХХ-ХХІ століття. Ввечері для учасників був проведений цікавий екоквест «Мандруймо Украіною» та розважальна гра «Веселий мурашник». Відвідали наші учасники і Майдан Незалежності, інші історичні пам’ятки міста Києва. Всі учасники Фестивалю на території Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді заклали «Алею троянд» на згадку про цей чудовий захід, який здружив дітей з різних куточків нашої України. На закритті Всеукраїнського фестивалю патріотичних дій наша Михайлова Дар’я, під оплески учасників, чудово виконала пісню «Ласкаво просимо», як заклик до міцної дружби та поваги між дітьми України, які є запорукою її майбутнього.