Юні натуралісти Луганщини долучаються до науково-освітніх та дослідницьких проєктів



У цьому році з травня по листопад вперше учнівська молодь країни приймала участь у  Науково-освітньому проєкті «Учителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні».

Участь у цьому проєкті дала можливість юним дослідникам ознайомитись з процесом «цвітіння» води у водоймах України; оволодіти навичками мікроскопічних досліджень водоростей; отримати досвід з вивчення екологічних особливостей визначених водоростей збудників «цвітіння» водойм; долучитися до зусиль світової науки по вивченню токсичного впливу водоростей на здоров’я людини та живі організми різних водних об’єктів.

Організаторами та керівниками проєкту стали Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України та Інститут гідробіології НАН України.

          У рамках проєкту було підготовлено 22 науково-дослідні роботи.

Не оминули участь у цьому проєкті і учні та педагоги Луганщини. А саме: вихованці гуртка «Основи гідробіології» комунального закладу «Луганський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді», керівник Буткова Людмила Сергіївна, та Руденко Катерина і Остапчук Наталія, вихованки гуртка «Юні лісівники», учениці 10 класу комунального закладу «Вільхівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Станично-Луганського району Луганської області, керівник Левченко Катерина Михайлівна.

  З травня по жовтень вихованці разом зі своїми керівниками вели спостереження за «цвітінням» водойм, визначали видовий та кількісний склад водоростей місцевих водойм. Написали науково-дослідницькі роботи, в яких представили результати своїх досліджень.

За отриманими матеріалами учасники створили 3-хвилинні відеоролики для місцевих відеоканалів з метою популяризації результатів досліджень та підвищення громадської свідомості у своїх громадах.

За наслідками участі в проєкті зазначені вихованці та їх керівники отримали Сертифікати учасника Науково-освітнього проєкту «Учителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні».

Вітаємо прогресивну молодь Луганщини з вдалим стартом!