Юні науковці Луганщини на зустрічі з Президентом України



big_3w7rqax4m1518 травня 2015 року Президент України Петро ПОРОШЕНКО запросив до себе на Банкову найкращих юних представників Малої академії наук – 25 переможців та учасників Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України.

big_bnpoznqw6z1 big_nuv1kaijtb8

Учні Луганської обласної МАН, які протягом року наполегливо і напружено працювали над своїми науковими проектами і дослідницькими роботами, мали прекрасну можливість поділитися своїми ідеями з Президентом. Луганщина була представлена трьома учнями 9 класу Назарько Діаною з  Кремінської загальноосвітня школа І-ІІІ ступеню № 1, 10 класу Кайдою Єлизаветою з Лисичанської багатопрофільної гімназії, 11 класу  Головко  Денисом з Сєверодонецької середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 20.

big_k506zjate57

Саме про важливість такої науково-освітянської діяльності та необхідність її подальшого розвитку йшла розмова керівництва держави з талановитою молоддю в Адміністрації Президента. «У цьогорічному відзначенні Дня науки звучать нові, особливі ноти. За рік, що минув, ми заново відкрили стару мудрість про те, що історію країни творять люди з мечем і люди, які читають книжки», – зазначив на початку зустрічі Президент. Головна місія Малої академії наук України – шукати таланти, надихати й стимулювати на повсякденну науково-дослідницьку роботу, створювати умови для розквіту майбутньої еліти України.

За словами Президента, перемога Революції Гідності відкрила перед українськими науковцями абсолютно нові перспективи, а приєднання України до програми «Горизонт-2020» стало першим інституційним проривом у реалізації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. «Це дозволить увійти в європейську родину народів не лише як нація, що захищає східний кордон Європи, не лише як нація, яка захищає свободу, демократію, європейські цінності, але і як нація, що розсуває для Європи і всього світу кордони наукових знань. Потужний український потенціал науки дає можливість синергії з Європейським Союзом. Саме в цьому наш національний інтерес, наша українська правильна здорова наукова амбіція», – наголосив Петро ПОРОШЕНКО.

 «Порівняльний аналіз зарубіжного досвіду роботи з обдарованими дітьми в різних країнах дає змогу стверджувати, що на сьогодні модель Малої академії наук є однією з найбільш ефективних систем виявлення, підтримки і розвитку обдарованих дітей та молоді. Такою системою, що забезпечує організацію та координацію науково-дослідницької діяльності учнів, створює умови для їх інтелектуального, духовного, творчого розвитку і професійного самовизначення», – зауважив Президент.

До самих молодих науковців Президент звернувся із закликом не боятися проблем, можливих негараздів, не опускати руки. «Всі проблеми ми подолаємо! Бо Україна є сильною, з Україною – правда, з Україною – Господь Бог», – сказав Глава держави.

Разом із школярами до розмови за круглим столом з очільником держави долучилися голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія ГРИНЕВИЧ, міністр освіти і науки України Сергій КВІТ, віце-президент Національної академії наук України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир ГОРБУЛІН і заступник Глави Адміністрації Президента Ростислав ПАВЛЕНКО.

big_h9oj09ckf3i

Після зустрічі було багато спільних фотографій з Петром Олексійовичем, потискань рук і добрих побажань, які молодь запам’ятала на все життя.