Юні фізики в Швейцарії



origin_7xnye88606xЗ 12 по 17 вересня 2016 року м. Женева (Швейцарія) Національний центр «Мала академія наук України» проводив ІV Наукову школу з фізики на базі Європейської організації ядерних досліджень «CERN».

Учасниками школи пощастило бути призерам ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України поточного року, серед яких – випускник Рубіжанської загальноосвітньої школи № 6 та секції «Науково-технічна творчість та винахідництво» (науковий керівник – Гончаров В.В.) Антон Катруха.

3_1

Наукова школа обдарованій молоді дала можливість ознайомитися з перспективними напрямами наукових досліджень у галузі фізики високих енергій, відвідати наукові установи та експериментальні лабораторії CERN, прийняти участь у лекційних і практичних заняттях, які проводять найкращі науковці CERN. Доречи, робоча мова школи – англійська.

big_q3bog579y6v

Мали юні винахідники нагоду і поспілкуватися з міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, яка прилетіла у CERN 15 вересня. Міністр зазначила, що в Україні багато талановитої молоді, і держава й надалі всіляко підтримуватиме схожі міжнародні проекти зі стажування юних науковців та їхніх викладачів за кордоном у престижних дослідницьких центрах.

4

«Поїздка в Женеву мені дуже сподобалась. Мені ж дуже пощастило, що випала така можливість наблизитися до передової науки. Нас водили в ATLAS і CMS (Франція) – універсальні детектори Великого адронного колайдера, нам розповідали працівники CERN з України про будову ВАКу, його роботу, цілі та досягнення, про Стандартну модель і темні матерії… Також ми побували в штаб-квартирі ООН і багато гуляли по цьому прекрасному місту. І, звичайно, нові знайомства та спілкування з однолітками, які цікавляться тим же, що і я, зробили цю подорож ще яскравіше» – своїми враженнями поділився Катруха Антон, нині першокурсник фізико-технічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, який, до речі, став стипендіатом Президента України.