«Якщо ви хочете, щоб педагогічна праця давала вчителеві насолоду, щоб повсякденне проведення уроків не перетворилося на нудну, одноманітну повинність, виведіть кожного вчителя на щасливу стежку дослідника» В. Сухомлинський



17 грудня 2019 року комунальний заклад «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» на базі Кремінської школи-гімназії (м. Кремінна) проводив обласний семінар-практикум «Соціальне партнерство «Заклад загальної середньої освіти – мала академія наук – навчальний заклад вищої освіти», як ефективний механізм розвитку дослідницьких компетенцій юних науковців у сучасних умовах». На семінарі були присутні 43 учасники з об’єднаних територіальних громад, управлінь та відділів освіти, методичних кабінетів і навчальних закладів міст Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Кремінського, Новоайдарського, Попаснянського, Сватівського  районів та Біловодської об’єднаної територіальної громади Луганської області.

Привітала учасників семінару т.в.о. начальника відділу освіти Кремінської райдержадміністрації Горбачова Людмила Степанівна.

Завідувач комунальної організації «Кремінський районний методичний кабінет Луганської області», педагогічний керівник Кремінської філії Мацегора Людмила Іванівна звернула увагу на значимість філії Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді, як осередку системи формування нової інтелектуальної еліти України. Поділився своїми враження Тарасов Ярослав, дійсний член МАН, учень 11 класу Кремінської школи-гімназії, який з гордістю розповідав про свій шлях, особливо підготовку, до конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, де посів ІІІ місце на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт у м. Київ, на секції «Українська література» та поділився своїми планами щодо написання роботи та підготовки до конкурсу-захисту у 2020 році.

Завідувач відділу організаційно-масової роботи Колесникова Катерина Миколаївна ознайомила учасників семінару з планом масових заходів дослідницько – експериментального напряму на 2020 рік, а також розповіла про досягнення учнів, що беруть участь в конкурсах МАН України. Підсумувала проведення обласного та всеукраїнського конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів ЛОМАНУМ у 2019 році. Заступником директора Будрик Оксаною Ігорівною було висвітлено тему якісного науково-методичного забезпечення, яке є невід’ємною частиною ефективної діяльності як навчальних, так і закладів позашкільної освіти дослідницького-експериментального напрямку, а особливу увагу було приділено плану семінарів на 2020 навчальний рік. Заключне слово взяла директор Луганської обласної малої академії наук Олена Юріївна Бардаш,  яка ознайомила присутніх із планом заходів, присвячених святкуванню 25-річчя від дня заснування Луганської МАН, а також ознайомила з проектами положень обласного форуму юних науковців, обласного фестивалю з креативності, про проведення відкритого конкурсу на кращу модель наукового товариства учнів ЛОМАНУМ.

Про популяризацію енергозберігаючих технологій розповіла головний редактор конкурсу «Всеукраїнський Юнацький Водний Приз» Оксана Деніс. Вона представила доповідь на тему «Вода і енергія: енергозберігаючі технології та альтернативні джерела енергії».

Викладачами Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» було проведено вхідну лекцію за такими напрямками: «Презентація освітнього проекту «Слідами Chornobyl» (Петров Сергій, к.т.н., доцент кафедри органічного синтезу та нанотехнологій НТУ «ХПІ»); «Інтерактивна лекція «Бородата історія мов програмування»» (Радогуз Сергій, к.і.н., доцент кафедри українознавства, культурології та історії науки, Голова методичного відділу НТУ «ХПІ»); «Мотиваційна лекція «OMG Хімія!?! – Подумай про це» (Петров Сергій, к.т.н., доцент кафедри органічного синтезу та нанотехнологій НТУ «ХПІ»); workshop «PhysicsisSimple» (Мінакова Ксенія, к.ф.-м.н., доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ»).

Активна частина семінару була продовжена НОН – стоп лекціями/воркшопами завдяки яким можна було побачити досвід роботи з надання учням знань Кремінської школи-гімназії: workshop “Особливості безпеки на дорозі вночі» (Матюхов Дмитро,к.т.н., доцент кафедри  жирів і продуктів бродіння НТУ «ХПІ»); інтерактив «Нафта – кров сучасного суспільства» (Лаврова Інна, к.т.н., професор, заступник директора інституту хімічних технологій та інженерії НТУ «ХПІ»); Solar energy (Зайцев Роман, д.т.н., завідувач кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ». Експерт МОН України, галузевий експерт НАЗЯВО).

Було показано на практиці, як проводиться робота з учнями з застосуваннями STEM-зон «ScienceisFun». STEM зони пройшли за 5-ти напрямками: Science is Fun, Electronic tools for solar energe, охорона в стилі STEM, вогонь/свічка, нітрати.

По завершенню всі учасники семінару прослухали лекторій «Вступ 2020 – шлях до Науки».

За підсумками учасники семінару обговорювали питання, пов’язані із супроводом обдарованої молоді, науково-дослідницької діяльності як в умовах гімназії, так і в умовах закладу позашкільної освіти. Гості семінару високо оцінили досягнення Кремінської школи-гімназії в роботі з обдарованими дітьми і підкреслили важливість і новизну форм роботи, продемонстрованих у ході семінару.