Якщо зірки запалюють ─ то це комусь потрібно!



origin_wa5j58t77giЗ 1 по 8 серпня 2016 року на території Міжнародного наукового креативного комплексу MANLAB.CAMP проходила літня астрономічна школа Національного центру «Мала академія наук України». Основним спрямуванням школи  була   астрографія – напрям практичної астрономії, пов’язаний з отриманням та опрацюванням зображень об’єктів зоряного неба. Луганську  область  представляла  Шепута  Єлизавета, учениця  10 класу  Рубіжанської  ЗОШ  № 4.

Варто відзначити, що астрографія як предмет в Україні на сьогодні представлена тільки порадами аматорів, які діляться досвідом на тематичних форумах. Тож літня школа НЦ «МАНУ» стала першим у нашій країні заходом, учасників якого цілеспрямовано навчали теоретичним і практичним основам астрографії.

У першій половині дня школярам читали лекції з астрономії та астрографії, а по обіді відбувався лабораторний комп’ютерний практикум з опрацювання готових зображень у спеціальних програмах, якими користуються науковці й аматори астрографії в усьому світі.

Ввечері, коли табір обгортала темрява, розпочиналася ще одна невід’ємна частина школи – спостереження за зоряним небом. Викладачі намагалися, щоб діти побачили якомога більше космічних об’єктів на власні очі.

origin_w0xf99njpsjЮні любителі астрономії мали нагоду помилуватися Сатурном з усіма його кільцями, а також об’єктами далекого космосу: Туманністю Андромеди (спіральна галактика М31, яка є найближчою до нашого Чумацького шляху) та різноманітними кулястими й розсіяними зоряними скупченнями.

Приміром, побачили Хі Аш Персея – подвійне зоряне скупчення в сузір’ї Персея, відоме ще з часів давньогрецького астронома Гіппарху. Захоплені зойки «Вау!» о першій ночі викликала Дика Качка в сузір’ї Щита – одне з найбільш щільних і найкомпактніших зоряних скупчень із відомих, яке містить близько 2900 зірок. Його вік оцінюється у 220 мільйонів років. Велике кулясте зоряне скупчення М13 у сузір’ї Геркулеса також справило незабутнє враження.

А вдень учасники школи за допомогою спеціального сонячного телескопа «Coronado» спостерігали за Сонцем з його факелами і протуберанцями. При цьому один із протуберанців виявився настільки потужним, що проіснував близько години, і всі могли на нього надивитися досхочу.

origin_f80sh4x7763 origin_s3907oe81bx

На дозвіллі юнацтво теж мало змогу покреативити. Загальний захват викликали конкурс колажів на астрономічну тематику та інсценування відомих фільмів і мультфільмів. Ще однією цікавою сторінкою наукового табору стали «пошуки скарбів» з георадаром і металошукачами та запуск сонячного аеростату.

Своєрідним підсумком навчання в школі став коворкінг, під час якого представники кожної групи виступали в ролі менторів, навчаючи інших своїх однолітків навичкам роботи з програмами, з якими їм довелося розібратися самотужки.

Найкращим свідченням того, що дебютна школа НЦ «МАНУ» з астрографії відбулася «на всі 100%», є захоплені відгуки її учасників.

Можливо, не всі учасники літньої астрономічної школи МАН стануть відомими астрономами й науковцями, але краса і велич зоряного неба, поза сумнівом, супроводжуватимуть і надихатимуть їх усе подальше життя.