Як на Луганщині проведуть ЗНО з української мови і літератури?



DSCF1822+У м. Сєвєродонецьку Луганської області 12 березня 2015 року відбувся обласний науково-практичний семінар «Особливості проведення зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури в 2015 році». Семінар організували спеціалісти Департаменту освіти і науки ЛОДА та Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. У заході взяли участь керівники методичних об’єднань учителів української мови і літератури Луганщини, які згодом розповсюдять отриману інформацію серед осіб, відповідальних за проведення ЗНО з української мови і літератури (керівників навчальних закладів, учителів-предметників тощо).

DSCF1826 На семінарі було розглянуто актуальні питання щодо проведення державної підсумкової атестації (ДПА) та ЗНО з урахуванням змін 2015 року. Тетяна Ткачова, начальник відділу Департаменту освіти і науки ЛОДА, розповіла присутнім про нормативні акти, якими слід керуватися під час проведення ЗНО, а також про цьогорічні нововведення. Наприклад, для учнів з окупованої території, які навчаються на екстернаті, подовжено прийом документів; на керівників загальноосвітніх навчальних закладів покладено вирішення питання щодо присутності на ДПА членів батьківських комітетів тощо.

 

DSCF1860+Юрій Стецюк, проректор із науково-педагогічної роботи ЛОІППО, відповідальний за моніторинг якості освіти, зовнішнє незалежне оцінювання та апробацію підручників, наголосив на важливості сумлінного ставлення організаторів ЗНО до своїх обов’язків, адже подальша доля випускників Луганщини тісно пов’язана із результатами ЗНО. Він нагадав, що абітурієнти складатимуть тести ЗНО з української мови і літератури двох рівнів складності – базового і поглибленого, обрати потрібний слід під час реєстрації. Обов’язковим для всіх вступників є тестування з української мови і літератури, яке відбудеться 24 квітня 2015 року.

DSCF1853+        Валентина Колодяжна, методист кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання ЛОІППО, розповіла про особливості підготовки вчителів української мови і літератури до проведення ДПА та ЗНО в 2015 році. Доповідачка акцентувала увагу на виборі контрольного тестового диктанту з української мови й огляді новітніх посібників для підготовки до ДПА та ЗНО з української мови і літератури.

Під час обласного науково-практичного семінару присутні отримали відповіді на хвилюючі питання, дізналися про важливі нюанси проведення ДПА та ЗНО-2015. Учасники високо оцінили інформативність та актуальність семінару.