Європейська культура філософського діалогу



1_(2)З 3 по 9 червня 2016 року у Міжнародному центрі дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP у м. Києві (с. Пуща Водиця) для учнів МАН проходила школа з філософії «Європейська культура філософського діалогу».

Від Луганської області була запрошена учениця 8 класу КЗ «Лисичанська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 8» Ольга Керносенко.

Чи не найвідоміша цитата «Заговори, щоб я тебе побачив», яка крізь віки прийшла до нас від Сократа, свідчить про важливість уміння бути вправним оратором. Саме на це й була націлена літня школа з філософії, завданням якої стало виховання у дітей мисленнєвих і комунікативних навичок шляхом застосування методики «Філософія для дітей». Ця методика і стала ключовою під час навчання.

Заняття проходили у форматі сократичного діалогу. Двадцять шість МАНівців навчалися мислити, формулювати думки, ставити запитання, аргументувати свою думку, шукати гіпотези, перевіряти і переглядати їх, формувати нове знання. Все це вони робили під професійним керівництвом гостя із Південної Кореї, доктора філософії Джінвана Парка.

origin_u52xxs94z74Усі заняття проводилися в режимі бесіди, але щоб не перенавантажувати учасників тільки методикою, вчилися й іншого: читати тексти і розбирати їх, працювали над новелою «Гаррі Стоттлмейєр». Також мали можливість прослухати лекції «Що таке сократичний діалог?», «Пізнай і упізнай себе: модель діалогу Григорія Сковороди» завідувача кафедри історії філософії університету імені Тараса Шевченка Тараса Кононенка. Лектор дав розуміння, що таке Європа, європейські цінності, європейський діалог і його характерні особливості.

origin_28g1tf05ep8Після інтенсивного навчального дня щовечора відбувалося коло обговорення, на якому учасники підбивали підсумок дня, ділилися враженнями і давали зворотній зв’язок від почутого, побаченого і вивченого; функціонувала територія творчості, де проходили майстер-класи і перегляд фільмів. В останній день перебування у столиці учасники школи з філософії відвідали музей Тараса Шевченка, після чого роз’їхалися кожен у свій куточок України. Однак це вже будуть трішки інші діти ‒ ті, які набули нових знань не тільки у веденні діалогу, а й у великому мистецтві роботи над собою.

1_(3)Учасниця філософської школи від нашої області Ольга Керносенко розповіла: «Літня філософська школа ‒ це новий етап мого життя. Це нові друзі, нове сприйняття спілкування, нове осмислення свого розвитку. Заняття з пані Юлією та професором Джінваном Парком навчали ставити запитання, формулювати свої думки, вчитися логічно мислити. Мені дуже сподобалось «коло цінностей», на яке ми збиралися щовечора й обговорювали наші враження, вчинки, висловлювали думки. Я обов’язково започаткую таку традицію у нашому класі. Сподіваюся, що філософська школа продовжить свою роботу, і ми ще зустрінемося з друзями та викладачами! Дякую за такий безцінний досвід!»