Єднає нас Кобзар і містківська водиця



Триває перебування вчителів зі Львівської та Тернопільської областей на Сватівщині. 27 жовтня день розпочався урочистою подією – освяченням пам’ятника Т.Г. Шевченка – великого українського поета.

Захід проводили ієрей УАПЦ Дмитро Романків та Отець Захарій, з якими разом молилися голова Сватівської райдержадміністрації Д.Х. Мухтаров, заступник голови райдержадміністрації Г.А. Лемешко, керуючий справами Сватівської районної ради О.В. Янголенко, начальник відділу освіти райдержадміністрації Юхновець О.П.

До благодатної молитви приєдналися наші гості із Західної України. У молитовній злуці всі присутні схилили голови перед пам’яттю Великого Кобзаря і вшанували його велич букетами осінніх квітів.

2Через годину гостей радо, хлібом-сіллю, зустрічали дві школи села Містки. Містківчани – люди щирі, хлібосольні, з неповторним почуттям гумору, вміють працювати самовіддано і також можуть розповідати про свою роботу. Перша на шляху – Містківська ЗОШ І-ІІ ст. Традиційні привітання, запашний коровай на вишитому рушнику, а потім знайомство зі школою і відверте спілкування. Директор школи Дружкіна Н.М. під час екскурсії шкільними коридорами звернула увагу гостей на те, що приміщення школи – одне із найстаріших в області і налічує вже більше сотні років. Гості зазначали, що наче сама сива історія споглядає на них зі стін школи. Спілкування за «круглим столом», яке тривало більше години, ствердило гостей у думці, що національно-патріотичне виховання є стрижнем всього життя закладу, адже фрагменти концертної програми, виставки учнівських виробів, виступи вчителів, що містили глибокі роздуми про долю освіти, рідної школи і малої батьківщини, – все це було пронизане духом патріотизму, злагоди та відданості шкільній родині.

img_1053Декілька кілометрів дороги – і гості потрапляють у неповторну атмосферу Містківської ЗОШ І-ІІІ ст. Директор школи Скляренко Н.І. вже під час урочистої зустрічі вводить гостей у креативний світ життя шкільної громади. А розповісти директору є про що, адже більше 10 років школа є учасником і переможцем різноманітних проектів, що є значущим важелем поповнення матеріальної бази, покращення змістовної складової навчально-виховного процесу. Всі – і  господарі, і гості – жваво ділилися враженнями; а власний досвід презентували як знані містківські вчителі-ветерани, так і молоді педагоги. Учні закладу – усміхнені і схвильовані – продемонстрували гостям кращі здобутки у царині виконання художнього слова і народної пісні, у яких переважною була патріотична складова. Гості зізналися, що їх приємно і незабутньо вразила творча звитяга шкільної родини, бажання її бути в авангарді всіх важливих справ. Тепла й невимушена розмова тривала у кабінеті соціально-психологічної служби, де, за словами і гостей, і господарів, червоною ниткою пройшла думка, яку крилато відтворили присутні, – «Єднаємось навчаючись і граючись». Під завісу зустрічі всі присутні  відвідали славетне містківське джерело, кришталево чиста, цілюща вода якого стала міцним єднальником душ і сердець містківчан та педагогів із Західної України.