«Єднає нас шкільна родина, де ми усі – мов сестри і брати…»



44 листопада 2016 року колектив  комунального закладу «Навчально-виховний комплекс Сватівська ЗОШ І ст. – гімназія» приймав почесних гостей – вчителів зі Львівщини та Тернопільщини. Разом з педагогами заклад відвідали заступник голови райдержадміністрації Г.А. Лемешко, начальник відділу освіти О.П. Юхновець і завідувач комунальної установи «Сватівський районний методичний кабінет» О.В. Гайдидей. Увага до закладу не випадкова, адже багато років він є одним із флагманів сватівської освіти і відомий своїми ґрунтовними  традиціями.  Гості – у закладі. Строкатим серпанком закружляли у вирі молодечого ентузіазму учасниці відомого танцювального колективу «Соняшник», тремтливими рухами-візерунками оповідаючи історію чарівної дівчини-калини. Такий нетрадиційний початок зустрічі відразу налаштовує і гостей, і господарів закладу на відверту і щиру розмову. Директор НВК Євтушенко С.В. запрошує всіх у подорож закладом, першим етапом якої стала Шевченківська світлиця, адже саме гімназійна світлиця, створена в рік 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря, визнана однією з кращих в районі. Відразу зрозуміло, що матеріали і експонати тут – це не застиглі музейні речі, а діючі, «живі» сторінки історії життя Т.Г. Шевченка, вшанування його світлої пам’яті в Україні і у Сватівському НВК. Обізнані екскурсоводи, майстерно виконані фрагменти літературно-музичної композиції занурюють присутніх у всесвіт безсмертного Шевченківського слова. У подібному ключі відбувся і короткий виступ команди з красномовною назвою «Патріоти», яка цього року була учасницею районного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура».

3Наступний етап знайомства із закладом налаштовує присутніх на серйозні науково-дослідні розвідки, бо презентація роботи  філії МАН, проведена заступником директора Канівець І.О., підтверджує думку про  плідну діяльність філії як необхідної  і важливої складової багатогранної роботи освітнього закладу. Гості поцікавилися, чи є серед слухачів філії переможці  всеукраїнського рівня. Відповіддю став стислий, але значущий виступ старшокласника Щербака Сергія, який саме є переможцем Всеукраїнського конкурсу-захисту робіт. Присутніх гостей цікавили подробиці організації роботи філії МАН; особливу увагу співрозмовники приділили питанню роботи з обдарованими учнями, адже школа-гімназія вже має певний позитивний досвід в цій царині своєї діяльності. І, як і в кожному навчальному закладі, що відвідали наші колеги, головним стрижнем стало спілкування всіх присутніх за горнятком кави.

2Питання, які викликають зацікавленість педагогів, – майже всюди однакові: пошуки шляхів реформування освітнього простору, роль і місце в цьому процесі кожної шкільної родини, кожного вчителя, організація і проведення виховних заходів з національно-патріотичного виховання, а також особистий методичний доробок вчителів. І наскрізна тема зустрічі – шкільна родина, «де ми усі – мов сестри і брати», як об’єднувач спільних зусиль щодо плекання молодого покоління українців, – підтверджує думку про дитину, як центр прикладення всіх наших думок, зусиль, устремлінь і мрій.